24 september 2007 – Wandeling door Schoonhoven deel 2

Schoonhoven 14 september 2007
Uitnodiging

Het bestuur van de Historische Vereniging Schoonhoven heeft het genoegen u uit te nodigen voor de lezing

‘Wandeling door Schoonhoven deel 2:
Rare lui die Schoonhovenaren’

De Historische Vereniging begint het nieuwe culturele seizoen met een avond die verzorgd wordt door de bekende Schoonhovenaar Cock van Holten.
‘Wandeling door Schoonhoven deel 2: Rare lui die Schoonhovenaren’ is een avondvullend programma waar allerlei oude Schoonhovenaren de revue zullen passeren. In werksituaties, tijdens feestelijke bijeenkomsten of zomaar op straat.
Lijkt het u leuk uw overopa achter een zilverpers te zien of uw oma tijdens het bezoek van de koningin? Kom dan maandagavond 24 september naar Het Bastion in Schoonhoven. Leden en niet leden van de Historische Vereniging zijn van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Cock van Holten verzamelt al heel lange tijd foto’s en ansichtkaarten van Schoonhoven. Zijn collectie is ongeëvenaard van kwaliteit en omvang. Veel van zijn kennis over Schoonhoven heeft hij opgedaan als vrijwillig medewerker in het Streekarchief dat gevestigd was aan de Koestraat. Hij heeft drie boekjes gepubliceerd. Een over de straten van Schoonhoven en hun bewoners, een over de beeldhouwwerken in Schoonhoven van ca. 1900 tot heden en een samen met Piet Muilwijk over de verenigingen in Schoonhoven. In 2000 kreeg hij voor zijn onderzoeken en zijn verdere werk de Jan van Beaumontprijs. Een prijs die jaarlijks door de Stichting Nationale Zilverdag wordt toegekend aan iemand die veel heeft bijgedragen aan historisch werk en onderzoek in de Zilverstad.

De Historische Vereniging heeft een mooi najaarsprogramma samen kunnen stellen. Maandag 29 oktober zal Pieter Neven een inleiding met diapresentatie houden met als titel ‘Kerkgeschiedenis van de Grote Kerk van Reformatie tot heden (1550-2000). Predikanten en afscheidingen’.
Maandag 26 november komt Prof.Dr. Koen Goudriaan (Middeleeuwse geschiedenis VU Amsterdam) vertellen over ‘Het klooster Sint Michiel in Den Hem’. Van 1407 tot de verwoesting door de watergeuzen in 1572, stond vlak bij Schoonhoven het Sint Michiels klooster. Dit klooster speelde als Hollands centrum een markante rol bij de verdere uitbreiding van de Moderne Devotie in het Graafschap Holland. Age van Dijk zal kleurreproducties presenteren van kaarten van de landerijen die het klooster bezat; Middeleeuwse afbeeldingen van uw tuin in de huidige Zernikelaan, Asserlaan, Leeghwaterstraat, Newtonstraat en omgeving.
Maandag 17 december kunt u komen luisteren en kijken naar de ‘Schoonhovense Arcadia of Morgenwandeling door Schoonhoven’. Een wandeling in dichtvorm uit 1778. Voorgedragen en geïllustreerd met dia’s door Leen Ouweneel, Evelien Stuurman en Jan Verhoeven.
Noteer de bovenstaande data in uw agenda zodat u geen enkele van de boeiende avonden gaat missen.

Zie ook www.historischeverenigingschoonhoven.nl

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven