28 februari 2011 – Oud Schoonhoven op films en dia’s

Schoonhoven, 17 februari 2011
Persbericht.

Maandag 28 februari 2011 organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven een lezing over Schoonhoven. Cock van Holten en de gebroeders Van de Lagemaat presenteren:

“Oud Schoonhoven op films en dia’s”

De broers Dick en Ger van de Lagemaat hebben de hand weten te leggen op oud film materiaal. Het gaat om unieke films uit privé bezit maar ook om films uit het Nationaal archief voor Beeld en Geluid in Hilversum. Filmmateriaal dat zelden en soms nog nooit publiek vertoond is in Schoonhoven. Zo is er bijvoorbeeld film die opgenomen werd aan boord van het treintje rijdend tussen Schoonhoven en Gouda. Een andere film vertoont de officiele eerste afvaart van de eerste gemotoriseerde veerpont van de stad. Elders zien we een muziekkorps repeteren in de zilverfabriek van Hooijkaas. Uit deze fabriek zijn ook curieuze beelden over de oude techniek van het zandgieten van zilver. Heel bijzonder zijn de oudst bekende filmbeelden van de stad die moeten dateren van omstreeks 1923 met het stadhuis in de gedaante vóór de restauratie.

De broers Van de Lagemaat hebben dit filmmateriaal gedigitaliseerd en op een mooie wijze gemonteerd zodat een film over oud Schoonhoven is ontstaan op diverse tijden en bij verschillende gelegenheden in het verleden van de 20e eeuw. Vanwege hun beider passie ‘goud- en zilver’ zijn veel beelden zoals ze dat zelf noemen ‘vakgerelateerd’.

Cock van Holten is een oude bekende bij onze lezingen. Op zijn karakteristieke wijze neemt hij ons weer mee langs mensen, huizen en plekken in Schoonhoven op oude foto’s en ansichtkaarten. Zijn ijzersterk geheugen en leuke verteltrant staan weer borg voor een avond vol herkenning en herinnering.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 28 februari 2011 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor niet-leden voor de lezing bedraagt 2 euro.

Einde bericht.
Nadere informatie: 06 513 509 09

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven