29 maart 2010 – “La Désiree”: de trein van Schoonhoven naar Gouda

Schoonhoven, 19 maart 2010
Persbericht

In het kader van de maandelijkse lezingen organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven
maandag 29 maart een lezing over het treintje van Schoonhoven.
Cock van Holten, kenner van oud-Schoonhoven, vertelt met dia’s op zijn bekende wijze over het wel en wee van de trein, de passagiers en de omwonenden.

“La Désiree”: de trein van Schoonhoven naar Gouda”

Vanaf 14 november 1914 reed er een trein van Schoonhoven naar Gouda. Spoorstraat, Stationsplein en daar staande gebouwen herinneren in Schoonhoven nog aan dit moderne vervoer.

De vergunning was reeds in 1855 voor de aanleg gegeven. Het zou echter nog ruim 60 jaar duren voordat de eerste trein reed. Onderwijl deden vooraanstaande mannen hun best om hun droomtrein te verwezenlijken. Vandaar de naam “La Désiree”, de gewenste.
Van meet af aan kampte de trein met tegenslagen. Verzakkingen van de slappe veengrond waren de voornaamste oorzaak. Toch bracht de trein veel voordelen voor de Krimpenerwaard. Een geregelde verbinding voor mensen en goederen die voor een deel de Krimpenerwaard uit haar isolement verloste. Naast Schoonhoven reed de trein langs Ammerstol, Bergambacht, Koolwijk, Stolwijk, het Beijerse en Stolwijkersluis aan alvorens in Gouda juist voorbij de Karnemelksloot aan te komen.
Eigenlijk was kort voor de Tweede Wereldoorlog al besloten om de spoorlijn op te heffen omdat ze volstrekt onrendabel was. Pas in 1942 echter viel het doek definitief voor de lijn Schoonhoven Gouda. De bezetter nam het ijzer in beslag en de omwonenden verstookten de houten bielzen.

trein-te-Schoonhoven

Cock van Holten is kenner van oud-Schoonhoven. Hij bracht een grote collectie foto’s en ansichtkaarten van de stad bij elkaar. Hij beschreef daarbij de personen en gebeurtenissen die waren afgebeeld. Het geheel is een belangrijk tijdsdocument over Schoonhvoen in de 20e eeuw. Hij ontving voor zijn werk in 2000 als eerste de Jan van Beaumontprijs, de stadsprijs voor historisch werk en onderzoek. In 2009 werd zijn gehele collectie aangekocht door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. De collectie wordt thans gedigitaliseerd en binnenkort digitaal beschikbaar gesteld.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 29 maart 2010 van harte welkom om 21.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. Voorafgaand om 20.00 uur vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor niet leden voor de lezing bedraagt 2 euro.

Einde persbericht.
Nadere informatie: René Kappers
m: 06 513 509 09

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven