25 maart 2014 – Jef Huibers: “De zilversmid als kunstenaar: 50 jaar geschiedenis”

Schoonhoven, 14 maart 2014

Uitnodiging

Voortaan op DINSDAG; en bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, de voormalige Stadsherberg.

Jef Huibers: “De zilversmid als kunstenaar: 50 jaar geschiedenis”

Dinsdag 25 maart organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven een lezing met een kunst-historisch perspectief, door Jef Huibers.

De afgelopen 50 jaar is geschiedenis geschreven voor en door de zilversmeden en kunstenaars van Schoonhoven. Daarom is het goed bij het 150-jarig jubileum van het Gilde St.Eloy, ook stil te staan bij de jongste geschiedenis van de zilverstad. Want vele zilversmeden kwamen in de jaren zestig tot ontdekking dat ze werden opgeleid voor een vak waar geen behoefte meer aan was. Functioneel zilver in huis, corpuswerk en ‘vaatwerk’ voor de erediensten werd niet meer gevraagd. Het moest dus anders. Naast sieraden maken hebben enkelen daarna een nieuwe weg gevonden: die van de autonome kunst met zilver als expressie-middel. Samenwerking met andere beeldende kunstenaars opende voor beide disciplines een nieuwe wereld. Jef Huibers was één van hen.

Jef Huibers (1941) werd opgeleid aan de academies in Rotterdam en Tilburg. Hij was vele jaren docent tekenen en kunstgeschiedenis aan de Vakschool Schoonhoven. Als beeldend kunstenaar was hij één van de deelnemers aan Zilver in Beweging dat belangrijke impulsen voor verandering in de zilverwereld gaf. Huibers werkte een periode samen met Louis Hankart, Jan van Nouhuys en andere zilversmeden in Schoonhoven. Als beeldend kunstenaar maakt Jef nog altijd vrije kunst; ook in zilver.

Leden en partner-leden zijn dinsdag 25 maart van harte welkom om 20.00 uur bij BOVEN Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor leden en ‘partner-leden’ is gratis. Niet-leden toegang 4 euro.

Jef Huibers

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven