24 november 2015 – Ad de Vaal: De monumenten van Schoonhoven

UITNODIGING

DINSDAG 24 november: lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven.

Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om een ‘Aanschuifmaaltijd’ te nuttigen voor € 13,50 !

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Ad de Vaal: “De monumenten van Schoonhoven”
Voor de kenners van Schoonhoven zal deze lezing een aangename “Aha-Erlebnis” zijn. Maar ook zal de toehoorde verrast worden. Het zijn niet alleen de bekende gebouwen zoals de iconen van de stad: Veerpoort, Stadhuis en Watertoren, die als beschermd monument zijn aangewezen. De stad telt maar liefst 240 monumenten, bijna de helft van alle monumenten in de gemeente Krimpenerwaard. Sommige daarvan zijn zelfs uniek voor Nederland.

De lezing is een kennismaking met deze rijkdom aan monumenten. Maar ook zal aandacht worden besteed aan de vragen: wat wordt er verstaan onder monumenten en hoe weten we of iets een monument is. De (vroegere) functie van een gebouw is vaak een reden waarom het is aangewezen als monument. Het vertelt iets over de geschiedenis van de stad, maar is soms ook goed voor een leuke anekdote. Ook deze verhalen en anekdotes zullen niet onvermeld blijven.

Ad de Vaal is stadsgids in Schoonhoven. Na zijn pensionering als officier van de Koninklijke Landmacht volgde hij o.m. cursussen op het gebied van Historische en Culturele Wetenschappen bij de HOVO van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij was redactielid van het tijdschrift Het Leven in Schoonhoven, publiceerde enkele artikelen over Schoonhoven en is docent bij de cursus Schoonhovologie.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn dinsdag 24 november van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven