22 december 2015 – Stefan Aarts: De kaarten van Jacob van Deventer en historische verenigingen

Lees of download deze lezing als PDF »


UITNODIGING

DINSDAG 22 DECEMBER: lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om een ‘Aanschuifmaaltijd’ te nuttigen voor € 13,50 !

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Stefan Aarts: “De kaarten van Jacob van Deventer en historische verenigingen”

Jacob van Deventer was keizerlijk-koninklijk cartograaf. In opdracht van Filips II karteerde hij tussen 1558 en 1571 als eerste zo’n 250 steden in de Nederlanden, waaronder ook Schoonhoven. Dit gebeurde op uniforme wijze en met veelal dezelfde schaal.

Anno 2015 is de belangstelling voor historisch kaartmateriaal zeer groot. Zo willen veel geïnteresseerden, waaronder ook historische verenigingen, graag weten hoe hun eigen woonomgeving er vroeger uit zag. Van Deventer wordt in dit kader wetenschappelijk gezien vaak geraadpleegd, en in deze ‘wereld’ dan ook beschouwd als betrouwbare, historische bron. Interessant is echter het vraagstuk hoe amateur historici, zoals historische verenigingen, tegen deze betrouwbaarheid aan kijken. Geldt Van Deventer voor hun ook als ‘nauwkeurig’? Wat is het belang van de stadsplattegronden? Gebruiken zij Van Deventer vaak? En zo ja, doen zij dan ook onderzoek naar Van Deventer? De antwoorden vindt u in deze lezing.

Stefan Aarts is sociaal geograaf. Al op jonge leeftijd ontstond zijn belangstelling voor oude kaarten en plattegronden. Tijdens zijn studie ‘Sociale Geografie en Planologie’ aan de Universiteit Utrecht heeft hij zich gespecialiseerd in de historische cartografie, in het bijzonder Jacob van Deventer. Stefan benadert vraagstukken vanuit een ruimtelijke invalshoek.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven