Zaterdag 8 september Open Monumentendag in Schoonhoven

Zaterdag 8 september:

Open Monumentendag in Schoonhoven

Info stand op de Dam

Wat is er die dag te beleven?

 

OPEN MONUMENTENDAG 8 en 9 september »  (folder in PDF)

 • Rondleidingen in het Stadhuis van 11.00 tot 16.00 uur.
 • Toren beklimming van de Grote of Bartholomeus kerk. Ingang Koestraat. Van 11.00 tot 16.00 uur.
 • Bezoek de Oude Joodse Synagoge, met een ritueel joods bad in het Edelambachtshuis/Rikkoert aan de Haven. Op de bovenetage expositie van 1200 zilveren pronkstukken van de Schoonhovense zilverkunst. Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
 • In de Grote of Bartholomeuskerk aan de Haven staan vrijwilligers klaar om de bezoekers het verhaal van dit kerkgebouw te vertellen en rondleidingen te verzorgen. Kom bijvoorbeeld eens ontdekken waarom in Schoonhoven op het 16de-eeuwse houtsnijwerk verschillende Zuid-Amerikaanse (Inca-) figuurtjes staan afgebeeld.
 • Bewonder ook het interieur van de RK kerk Sint Bartholomeus -Wal 63- met zijn Italiaanse dak schilderingen en het Mitterreither orgel.
 • Ook de Oud Katholieke kerk aan de Wal 30 is deze dag geopend.
 • De Ridderlijke Duitsche Orde had van 1395 tot 1578 een Commanderij – een soort beheers centrum met eigen inkomsten uit voornamelijk pacht en kerkelijke inkomsten- in Schoonhoven. De Archeologische Werkgroep en de Historische Vereniging Schoonhoven hebben een prachtige tentoonstelling samengesteld over deze Duitse Orde die vanaf de Kruistochten overal in Europa zijn invloed deed gelden. Geopend van 10.00 tot 16.00 uur in de Hoge Vierschaar onder het Stadhuis.
 • Op het Kazerneplein aan de Oude Haven is van 11.00 tot 12.00 de openingsact van het evenement Kunststroming. Een succesvolle tweejaarlijkse kunstroute door de Krimpenerwaard. Op 8/9 en 15/16 september kun je werk van vele kunstenaars zien op unieke, oude en historische locaties. Op 8 september werk van Nanda Hoep en Marjan Riesebos in het Arto theater, ooit een kerkgebouw aan Het Klooster 5 in Schoonhoven.
 • De herinnering aan Schoonhoven als Vestingstad is zichtbaar aan de Veerpoort uit 1601, Tegenwoordig is er een expositie van “Meesters van de Zilverstad”. Dat zijn goud- en zilversmeden die in Schoonhoven zijn opgeleid. In het kader van Open Monumenten Dag is er naast de goud en zilverpresentatie een extra bijdrage van de lokale kunstenaars Orly Trost en Bart Louman.
 • Het Zilvermuseum aan de Oude Haven bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd met de expositie FEEST! Grote zilveren of verzilverde werken van het Franse zilverhuis Christofle uit Parijs, die gebruikt worden bij feestelijke gelegenheden,  worden gepresenteerd op een 14 meter lange gedekte tafel. Een feest voor het oog!
 • Andere belangrijke gebouwen (niet opengesteld)
  Watertoren – Bij de Watertoren 25- uit 1901 naar een ontwerp van architect F.A de Jong.
  Stadskorenpakhuis – Koestraat 72- Dit pand heeft een trapgevel en dateert uit 1566.
  Doelenhuis – Doelenplein 1- Herberg en vergaderplaats van de burgerkrijgsraad en de schutterij uit 1789.
  De Vestaalse Maagd – hoek Lopikerstraat/Lange Weistraat – Woonhuis uit 1642 met 2 trapgevels.
  Spaanse kazerne – Havenstraat 30 – 16eof 17eeeuwse rechthoekig pand met schilddak,
  Het Gouden Hoofd -Tol 9- Dit pand kan worden gerekend tot een der oudste, nog bestaande huizen, het werd al vermeld in 1449 en verbouwd in de eerste helft 17deeeuw.
  Het achterhuis – Scheepmakershaven – heeft een natuurstenen poortje met fronton en het jaartal 1648.

OPEN MONUMENTENDAG-8 en 9 september, folder in PDF

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven