28 september 2009 – Schoonhoven vier eeuwen opnieuw bezien en beschreven

Schoonhoven, 18 september 2009
Persbericht

In het kader van de maandelijkse lezingen organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven
maandag 28 september 2009 de lezing:

“Schoonhoven vier eeuwen opnieuw bezien en beschreven.”

Dick Mentink, voorzitter van de Historische Vereniging Schoonhoven laat de afbeeldingen van Schoonhoven opnieuw de revue passeren. Sinds de publikatie in 1981 van zijn standaardwerk ‘Schoonhoven vier eeuwen bezien en beschreven’, zijn er in de afgelopen 25 jaar nog een aantal kaarten, prenten en schilderijen van Schoonhoven ontdekt. Zo is er onder meer een prent met gezicht op Schoonhoven vanuit het noordoosten ontdekt. Niet alleen komen deze nieuwe afbeeldingen naast alle bekende aan de orde maar ook de vragen bij het zelf aanschaffen van kaarten en prenten van Schoonhoven. Wat is echt en wat is vals ? Waar moet je op letten en wat zijn de kenmerken ?

Elke kaart, prent en afbeelding heeft zijn ontstaansgeschiedenis. Daarbij zijn alle afbeeldingen feitelijk met elkaar verbonden. Een aangezicht moet passen bij de plattegrond van de stad uit dezelfde tijd. Ook moeten afbeeldingen in de loop der tijd bij elkaar passen. Aan de hand van vergelijkingen laat Dick Mentink zien wat betrouwbaar is en waar vraagtekens bij gezet moeten worden.

Dick Mentink (1943) begon zijn loopbaan als docent in het basisonderwijs, studeerde daarna sociale wetenschappen en vervolgens rechten en promoveerde. In 2008 nam hij afscheid als hoogleraar Onderwijsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is echter nog steeds aan deze universiteit verbonden als bestuurder van de Faculteit Rechten..
In 1981 publiceerde hij een overzicht van alle op dat moment bekende kaarten, prenten en schilderijen van Schoonhoven. Het werd het ‘standaardwerk’ van de cartografische geschiedenis van de stad.
In 2005 werd Mentink voorzitter van de Historische Vereniging Schoonhoven en formeerde een nieuw bestuur met een nieuw beleid. Dit resulteerde in een groei tot meer dan 360 leden in 2009.

Schoonhoven-noord-oost

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 28 september 2009 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor niet leden bedraagt 2 euro.

R.Kappers, m: 06 513 509 09. Zie ook www.historischeverenigingschoonhoven.nl

Bijlage: gezicht op Schoonhoven vanuit het noordoosten: de stadsmuur om het ‘Duivelseiland’ met op de achtergrond de kerk van de Cellebroeders; anno 2009 de Trompertswal en omgeving.

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven