26 januari 2016 – Arjan Barnard: Geen rook meer boven Schoonhoven!

UITNODIGING

DINSDAG 26 JANUARI: lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om een ‘Aanschuifmaaltijd’ te nuttigen voor € 13,50!

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Arjan Barnard: “Geen rook meer boven Schoonhoven!”

Schoonhoven kent geen rokende fabrieksschoorstenen meer. Toch zijn ze er wel geweest, minstens vier. Sterker nog, Schoonhoven bezit er nog een van precies 100 jaar oud, gebouwd in 1915. Van de 10.000 schoorstenen die er ooit in Nederland bestonden zijn er nu nog ongeveer 600 over. Een reden om aan het fenomeen fabrieksschoorstenen eens aandacht te besteden. Een schoorsteen komt alleen nog in het nieuws wanneer deze gesloopt wordt, een foto in de krant, en daarmee is het beeld van de skyline voorgoed veranderd.

De stichting fabrieksschoorstenen, STIF die al meer dan 15 jaar bestaat, wil de mooiste schoorstenen van Nederland behouden, en heeft daarvoor in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een lijst samengesteld met de belangrijkste schoorstenen van Nederland. Gelet is daarbij op architectuur, de bedrijfsgeschiedenis of de betekenis voor stad of dorp.

Hoort de schoorsteen van de houtzagerij “ De Lek”, nu de groentedrogerij Dika, te Schoonhoven daar ook bij? Dat mogen de toehoorders van de lezing die gaat over de ontwikkeling van de fabrieks-schoorsteenbouw zelf concluderen. Arjan Barnard, voorzitter van de stichting STIF, zal met een presentatie de geschiedenis van de fabrieksschoorstenen in Nederland verduidelijken. Hij neemt u mee langs een tiental schoorstenen die in de omgeving van Schoonhoven gestaan hebben en langs de topstukken van Nederland.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven