26 april 2016 – Gerard van Kesteren: 4 Eeuwen openbaar vervoer

UITNODIGING DINSDAG 26 APRIL:

Lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om een ‘Aanschuifmaaltijd’ te nuttigen voor € 13,50!

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Gerard van Kesteren: “4 Eeuwen openbaar vervoer

De lezing behandelt de ontwikkeling van het openbaar vervoer vanaf 1600. De rode draad is vooral de organisatievorm. Hoe groot was de rol van de overheid, oftewel hoe vrij waren de vervoerondernemers. Er is een op en neer gaand ontwikkeling tussen monopolies en vrije markt. Op dit moment zitten we precies midden tussen de uitersten van die golfbeweging.

Gerard van Kesteren (59 jaar) heeft sociale geografie en planologie gestudeerd. Het grootste deel van zijn loopbaan werkte hij voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat (inmiddels hernoemd naar Infrastructuur en Milieu). Gerard: “Toen ik 30 jaar was heb ik een serie avondlezingen gevolgd van Piet Brouwer, die toen net afgezwaaid was als directeur GVU Utrecht. Die ging over de geschiedenis van het OV vanaf de introductie van spoorwegen. Ik suggereerde hem toen er een boek over te schrijven. Daar zag hij geen brood in. Drie jaar later belde hij me op en zei dat hij er nog eens over nagedacht had. Hij wilde het wel doen, maar alleen als ik coauteur zou zijn. De rest is geschiedenis. Pas 17 jaar later konden we er een punt achter zetten”.
De aanleiding van de lezing is dan ook het boek: Berigt aan de heeren reizigers. Het verscheen augustus 2008. De lezing is gebaseerd op een jaarlijkse college dat Gerard geeft aan de Universiteit Twente. Sinds 2001 is hij werkzaam in een kennisplatform voor met name decentrale overheden op het gebied van mobiliteit. Zijn werkveld is – inderdaad – openbaar vervoer. Na een tweetal fusies is zijn huidige werkgever het CROW in Ede (kennisplatform op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer).

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven