25 september – De Krimpenerwaard rond 1500

Lezing september 2018

Op dinsdag 25 september verzorgt dr. Rombert Stapel een lezing over Krimpenerwaard rond 1500.

De Krimpenerwaard rond 1500
In de 17de eeuw heeft Holland een bloeiende economie van internationale allure. Toch was het nog niet zo lang geleden dat het graafschap Holland in de schaduw stond van machtige handelssteden als Gent, Brugge, of later Antwerpen. Sommige van de wortels van deze transformatie blijken diep in de middeleeuwen te reiken. Daarom is het interessant om met een nieuwe blik te kijken naar twee bijzondere historische bronnen van het graafschap Holland: de Enquesteuit 1494 en de Informacie van 1514. Beide bronnen bieden een rijkdom aan gegevens over dorpen en steden in het graafschap en dus ook in de Krimpenerwaard.

Deze lezing zal, met de Krimpenerwaard als casus, laten zien hoe deze twee bronnen kunnen worden gebruikt om de dynamiek van het Hollandse landschap aan de vooravond van de Hollandse Gouden Eeuw beter te leren begrijpen. Het gebruik van gedigitaliseerde historische kaarten speelt hierin een grote rol. Daarom wordt ook stil gestaan bij het complex van grenzen van parochies, hoge en lage rechtsgebieden en later gemeentes in de Krimpenerwaard.

Dr. Rombert Stapel is middeleeuws historicus en ‘digital humanist’. Hij studeerde aan de Universiteit in Leiden (MA 2008) en promoveerde daar cum laude in 2017. Stapel werkt als onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Naast sociaal-geografisch onderzoek aan de hand van de Enquesteen de Informaciedeed hij ook onderzoek naar de Duitse Orde Balije van Utrecht en publiceerde over deze onderwerpen. Meer informatie: http://rombertstapel.com/cv/

Leden en belangstellenden zijn dinsdag 25 september van harte welkom om 20.00 uur bij BOVEN Springer, Opweg 2A te Schoonhoven.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Vooraf kan bij Springer een ‘aanschuifmaaltijd’ worden genoten met de spreker, bestuursleden en andere leden voor € 15,= per persoon.

Reserveer alvast de volgende data in uw agenda voor de lezingen in 2018:
– 30 oktober – Bart Ibeling – De Duitsche Orde in Schoonhoven,
– 27 november – naam inleider en onderwerp nog niet bekend,
– 18 december – Willem Scholten – Onderzoek naar de loop van de Lopikerwetering.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven