25 mei 2009 – Wat bezielde de Van Vianens

Schoonhoven, 14 mei 2009
UITNODIGING

In het kader van de maandelijkse lezingen organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven  maandag 25 mei, na de Algemene Ledenvergadering 2009:

Wat bezielde de Van Vianens ?

De leden van de familie Van Vianen, waaronder Adam van Vianen, vormden een bijzondere groep zilversmeden in de 16e en 17e eeuw. Zij ontwikkelden een technische virtuositeit die leidde tot een uitzinnige vormgeving. Het veel geroemde en bewonderde kwabornament is bijvoorbeeld een ‘uitvinding’ van Adam van Vianen. Telgen van de familie werkten aan de belangrijkste vorstelijke hoven van Europa. Kunstenaars van wereldfaam -waaronder Rembrandt- behoorden tot hun vriendenkring.

Jan van Nouhuys, zilversmid in Schoonhoven, deed een uitgebreide studie naar de technische aspecten van hun virtuoze vakmanschap en kwam tot bijzondere inzichten. Jan spreekt over de inspiratie die hij opdeed door de bestudering van met name de praktische kant van hun werkpraktijk. Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden van de uitzinnige creaties die de Van Vianens schiepen. Hun familiale herkomst, hun cliënten en hun relaties komen ook aan de orde.

Microsoft Word - Uitnodiging lezing Van Nouhuys, van Vianen.doc

Jan van Nouhuijs (1949) werkt als zilversmid in Schoonhoven. Hij kreeg zijn opleiding in de zilverstad en bekwaamde zich verder in Londen in ‘groot zilverwerk’. Hij was later vele jaren docent aan de Vakschool Schoonhoven. In 1990 was hij initiatiefnemer van ‘Zilver in Beweging’, een project waarbij zilversmeden aan de slag gingen samen met kunstenaars uit andere disciplines. De Schoonhovense Watertoren was hierbij het middelpunt. Op dit moment werkt Jan samen met collega’s en een aantal anderen aan ‘Silver in Motion’, een éénjarige post-graduate masterclass voor zilversmeden van internationale herkomst waarbij ook dit maal de Watertoren het decor vormt en het leven en werk van de Van Vianens een van de inspiratiebronnen is.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 25 mei 2009 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de Algemene Leden Vergadering duurt tot circa 21.00 uur waarna de lezing van Jan van Nouhuijs volgt. De toegang voor niet leden bedraagt 2 euro.

Zie ook www.historischeverenigingschoonhoven.nl

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven