28 oktober 2014 – Onderwater-archeologie

Uitnodiging

DINSDAG 28 oktober: lezingen zijn bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Dinsdags: vooraf ‘Aanschuifmaaltijd’ € 12,50

28 oktober organiseert de Historische Vereniging een lezing door Johan Opdebeeck,

“Onderwater-archeologie”

Met de vondst van ‘De Schoonhoven’, het VOC schip dat voor de Portugese kust in 1626 met 30.000 zilveren munten aan boord verging, is onderwaterarcheologie voor Schoonhoven ineens een belangwekkend historisch onderzoeksgebied geworden. In onze waterrijke Lage Landen was dat altijd al van belang. Met name omdat kusten en oevers nogal eens van de kaart verdwenen en hele dorpen en gebouwen alleen nog onderwater te vinden zijn. En niet te vergeten, de honderden vliegtuigwrakken uit WO II in het IJsselmeer. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft dan ook een aparte afdeling ‘Onderwaterarcheologie’.

Johan Opdebeeck (1974) studeerde archeologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en Maritieme Archeologie aan de Southampton University in Engeland. Hij is sinds 2009 als beleidsmedewerker verbonden aan de RCE na een loopbaan sinds 1994 als sportduiker en (sinds 2009) commercieel duiker.

onderwater
Leden en belangstellenden zijn dinsdag 28 oktober van harte welkom om 20.00 uur bij BOVEN Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor leden is gratis. Niet-leden 4 euro.
PS: om vast te noteren – dinsdag 25 november, Jaco Zuijderduijn, ‘Financiële crises en spaarpotten’ – dinsdag 30 december, Edwin Ruis, ‘Tussen de duivel en de diepe blauwe zee. Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven