25 november 2013 – Moord en doodslag in laat-middeleeuws Holland

Schoonhoven, 15 nov 2013

Persbericht

Maandag 25 november organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven de lezing

“Moord en doodslag in laat-middeleeuws Holland”

De lezing wordt vezorgd door mevrouw dr Corien Glaudemans.

In de middeleeuwen werden geweldsmisdrijven heel anders opgelost dan wij nu doen. Ze werden opgelost door private eigenrichting. De overheid als enige vervolger en bestraffer zoals vandaag, was nog ver weg. Familieclans losten misdaden zelf op. De familie van het slachtoffer voerde daartoe vete met de familie van de dader. ‘Oog om oog, tand om tand’ was daarbij het leidende beginsel. De vete werd gevoerd tot er een verzoening werd bereikt. In deze zoen stonden alle overeengekomen punten waarmee de daderfamilie vergeving en verzoening verkreeg van de familie van het slachtoffer.

In steden probeerde het stadsbestuur en de stadsheer steeds meer greep te krijgen op deze private vetevoering door het gebieden van vrede tussen de strijdende partijen. Schoonhoven had het ‘hoge gerecht’ dat wil zeggen de schepenen en de baljuw mochten lijfstraffen uitdelen tot en met de doodstraf toe. De rechtszaken en verzoeningen speelden zich af voor de Hoge Vierschaar, voor schepenen en de baljuw. Vonnissen werden in Schoonhoven op de Stenen Brug ten uitvoer gelegd.

Hoe dit allemaal in zijn werk ging in Holland en Zeeland wordt in deze lezing aan de orde gesteld, waarbij ook voorbeelden uit Schoonhoven de revue zullen passeren.

Mw. dr Corien Glaudemans is wetenschappelijk medewerker van het Haags Gemeentearchief. Zij studeerde middeleeuwse geschiedenis in Leiden en promoveerde in 2003 op het onderwerp ‘eigenrichting, veen en verzoening’. Oorspronkelijk was mevrouw Glaudemans lerares en studeerde ook af aan de Rijksarchiefschool. Haar studie geschiedenis deed zij in deeltijdavondstudie.

Leden en partner-leden zijn maandag 25 februari 2013 van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2a, Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor leden en ‘partner-leden’ is gratis. Niet-leden betalen 4 euro of kunnen gelijk voordelig lid worden voor heel 2014.

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven