Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven Agenda eerste helft 2020

Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven   Agenda eerste helft 2020

Zie ook de Nieuwsbrief 10 januari 2020 [PDF]

Historische filmochtend

Donderdag 9 januari, 13 februari,12 maart, 9 april en 14 mei
Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. 

De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis, u kunt zo binnen lopen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

9 januari: Land tussen 3 rivieren; deze film geeft een fantastisch beeld van de Krimpenerwaard, haar bewoners en de nijverheid in de tweede helft van de jaren 40. Gemaakt door Piet Marée

13 februari: Impressie van Krimpen a/d Lek in de periode 1954-1963. Een greep: Sparta gym, Schoonderwoerd schoenenzaak, Diverse scholen met pleinen, leerlingen en meesters en juffen.

12 maart: Schoonhoven door de jaren heen; impressie van Schoonhoven en haar bewoners tussen 1925 en 1965

9 april: Polder, een film van Edwin Haighton gemaakt i.o.v. de Gemeente Krimpenerwaard, Zuid-Hollands Landschap e.a. De hoofdmoot vormen de vogels en andere dieren die de Krimpenerwaard bevolken. Daarnaast de rol van de mens, in de eeuwige strijd om dit landschap droog te houden.

14 mei: Impressie van de viering van Schoonhoven 700 jaar in 1981, gemaakt door filmamateurs.
 

Lezingen en activiteiten
Di 21 januari | 19:00 – 20:30 uur
Lezing
over de Schoonhovense verffabriek HASCO
Leen Ouweneel houdt een verhaal over de geschiedenis van de fabriek met speciale aandacht voor haar oprichter Hermann Anthony Schreuder, die naast het directeurschap van zijn steeds groter wordend bedrijf, diverse belangrijke politieke en maatschappelijke functies vervulde van 1899 tot en met 1939. Daarna zal Truus Jansen, voormalig laboratoriummedewerker ingaan op het productieproces van verf van laboratorium via fabriek naar de klant.

Di 24 maart  | 19:00 -20:30 uur
Silvertown Rhythm Stars

Begin 2016 stond het HOP op z’n kop na het optreden van de Schoonhoven popgroep Beautiful Garden, als muzikale omlijsting van de expositie Popmuziek in de waarden 1960-1975, verzorgd door Ron de Wit, de auteur van het gelijknamige boekwerk. Dit smaakte naar meer. 

Centraal staan nu de Silvertown Rhythm Stars, in 1965 opgericht door Bas Zwijnenburg. Bas heeft heel wat Schoonhovenaren de eerste beginselen van het gitaarspel aangeleerd. Ook de eerste leden van zijn band, zijn broer Hans, Ad de Goeij, Tom van de Wekken en Bep den Boer. De band had veel succes in danszalen en behaalde veel prijzen op concoursen met voornamelijk muziek van Cliff Richard en de Shadows. De groep heeft in wisselende samenstelling gespeeld.  Deze avond is het woord aan Bas, Hans, Nico, Ron en Leon Zwijnenburg, de broers die nu de formatie vormen. Op dinsdag 24 maart horen wij hier meer over als de geschiedenis van deze vermaarde band verteld wordt…. En natuurlijk met muzikale omlijsting!!! Aanvang 19.00 uur tot 20.30 uur in de bibliotheek aan de Spoorstraat.


Di 28 april  | 14:00 – 16:30 uur
Workshop Minecraft voor ervaren spelers van 9 tot 14 jaar; Oude Hollandse Waterlinie
In deze Minecraftworkshop gaan we een fort uit de Oude Hollandse Waterlinie nabouwen: Fort Wierickerschans. Met een mede-Minecrafter heb je 2 uur de tijd om een fort te bouwen. Compleet met muren, stadspoorten een gracht en kanonnen. Er kunnen maximaal 16 deelnemers meedoen, dus geef je snel op.

Maandag 4 mei | 10:00-17:00 uur
Open Joodse Huizen

Besloten herdenkingen op locatie | Schoonhoven | Gratis
Diverse bewoners en beheerders in Schoonhoven stellen hun huis of pand open voor kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten, waarin verhalen worden verteld en herinneringen worden opgehaald aan de voormalige Joodse bewoners en hun lotgevallen. Zie voor meer informatie: www.openjoodsehuizen.nl.

Donderdag 7 mei | 20:00 – 22:00 uur

Auteurslezing door Roxane van Iperen
Uit het NRC: ‘We denken de oorlog te kennen. Nou nee’

Over het huis waarin ze was gaan wonen, gingen allerlei verhalen. Schrijfster Roxane van Iperen zocht de geschiedenis uit en schreef een nu bekroond boek, ’t Hooge Nest. ‘Veel mensen hebben na de oorlog hun mond gehouden.’ Wie ’t Hooge Nest leest, de bestseller waarmee Van Iperen de Opzij Literatuurprijs 2019 won, weet waarom het zo’n frappant toeval was dat in het dichtstbijzijnde huis NSB-leider Anton Mussert zich verschool in de meidagen van 1940, toen Duitse militairen Nederland binnenvielen en hij vreesde voor represailles. Tijdens de oorlog bleef Mussert in de buurt komen: zijn minnares woonde verderop in Naarden. Maar de villa ’t Hooge Nest was tijdens de oorlog een centrum van Joods verzet en huisvestte zeventien Joodse onderduikers.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij NederlandHet Financieele DagbladNRC HandelsbladHet Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de balie voor € 15,- en €10,- op vertoon van een geldige betaalde bibliotheekpas. Inclusief koffie/thee van Fausto + lekkernij en een drankje van ‘Aan Tafel Bij Jonne’!

Tentoonstellingen

Januari – februari
HASCO; lak bij de Lek
Tentoonstelling over de geschiedenis van de verffabriek. Hoort bij de lezing op dinsdag 21 januari.

Maart – april
Schoonhovense ‘Nederbiet’ uit de jaren 60! Fotogalerij uit deze swingende tijd, sta jij er ook op met een Beatle-kapsel? Er liggen  foto’s, documenten, krantenknipsels enz. uit de archieven van de familie Zwijnenburg en Ron de Wit in de vitrines. Kom kijken en luisteren op dinsdag 24 maart naar de enige echte Silvertown Rhythm Stars

Mei – juni
Wereldoorlog II.
Begeleidende expositie bij Open Joodse Huizen op 4 mei en de lezing van Roxane van Iperen. Met aandacht voor de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Speciale aandacht is er voor (geboren) Joodse Schoonhovenaren en hun lotgevallen, maar ook daden van verzet. In samenwerking met Libertum en het Streekarchief.

Cursus Schoonhovologie I 10e  jaar
Dit voorjaar is het tweede lustrum voor deze cursus die de HVS elke donderdagavond van januari tot eind maart organiseert in het Historisch OntmoetingsPunt in de bibliotheek aan de Spoorstraat. Heb je de cursus met een diploma afgesloten dan mag je je Schoonhovoloog noemen en weet je van alles over de historie van allerlei aspecten van het stadsleven in Schoonhoven.

Historisch OntmoetingsPunt Ouderkerk aan den IJssel

Tentoonstellingen
 t/m juni 2020
: Vertier in vroeger tijden
Tegenwoordig hebben mensen veel meer vrije tijd. De mogelijkheden om leuke activiteiten te ondernemen, zijn eindeloos. Maar hoe vermaakten de Ouderkerkers zich in vroeger tijden? Dompel jezelf onder in vrolijke vitrines vol speelgoed, (bord)spellen, feestdagen en ander vermaak.

Juli-augustus: Zomerexpositie 50 jaar Speelweek
Ieder jaar, tijdens de laatste week van de zomervakantie, is het feest in Ouderkerk aan den IJssel. Want dan is er weer Speelweek! Deze activiteiten richten zich vooral op de kinderen van 4 t/m 12 jaar. Maar ook oudere kinderen en volwassenen weten hun weg naar het speelweekveld te vinden. Een terugblik op 50 jaar zomervakantievertier.

Historisch OntmoetingsPunt Krimpen a/d Lek

Tentoonstellingen
t/m januari: Winter in Krimpen aan de Lek.  Afbeeldingen, voorwerpen en verhalen met winterse taferelen, schaatsen en sneeuwpret.

Februari tot half april: het ontstaan van Krimpen aan de Lek. Met archeologische vondsten en extra aandacht voor de watersnood van 1953 en de dijkversterking. 

Half april- juni de Bevrijding in Krimpen aan de Lek. Expositie met beelden en verhalen in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland.

Historisch café
Data: vrijdag 3 januari, 7 februari, 6 maart, 3 april, 1 mei, vrijdag 5 juni
Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zit de Historische Vereniging Crempene aan de leestafel in het Historisch OntmoetingsPunt in Krimpen aan de Lek voor het Historisch café.  Stel al uw historische vragen over het dorp of praat mee over het thema van de maand.

Voor alle Historische OntmoetingsPunten

Project Vele Handen
Het streekarchief is met hulp van het publiek de bevolkingsregisters vanaf 1825 tot circa 1930 aan het ontsluiten. Het project heet ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’. De registers geven een interessante kijk in het leven van de bevolking in de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Alle bij het streekarchief aangesloten gemeentes zijn onderdeel van het project. Het is mogelijk om de registers van de gemeente van je voorkeur te helpen ontsluiten, dus ook bijvoorbeeld die Schoonhoven, Ouderkerk a/d IJssel of Krimpen aan Lek.

Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Als deelnemer aan het project bent u niet gebonden aan bepaalde dagen en tijden. Het enige wat u nodig heeft, is een computer en een internetverbinding. Vervolgens kunt u waar en wanneer u maar wilt inloggen, de registers bekijken en invoeren. Vindt u het leuk om in groepsverband te werken? Iedere derde donderdag van de maand (in mei op de tweede donderdag) vindt van 10:00-11:30 uur een Vele Handen-café plaats in het Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek. U kunt dan mede-vrijwilligers ontmoeten, ervaringen uitwisselen en hulp krijgen bij het invoeren. Aanmelden kan via velehanden@samh.nl. Bij genoeg animo, kan het streekarchief ook een café organiseren in één van de Historische OntmoetingsPunten.

‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’
Website: https://velehanden.nl/
Zoek naar het project: ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’
Voor meer informatie over dit project kunt u mailen naar: velehanden@samh.nl. Of bel met  0182-521821 en vraag naar Zübeyde Renda, coördinator van het ‘Vele Handen’- project.