Donderdag 25 april 20.00 uur (ARTO-theater) Mariëlla Beukers – Wijn- bouw in het middeleeuwse Schoonhoven

Donderdag 25 april 20.00 uur (ARTO-theater) Mariëlla Beukers – Wijn- bouw in het middeleeuwse Schoonhoven

In de voetsporen van Hanssen, wijngaardenier van Jan en Gwijde van Blois

Anno 2024 kent Nederland 302 hectare wijngaard en raken Nederlandse wijnen steeds bekender. Die moderne wijnbouw is rond 1970 ontstaan, maar dat betekent niet dat wijngaarden in vroeger eeuwen in Nederland afwezig waren. Zelfs niet boven de grote rivieren. Verre voorlopers daarvan waren de wijngaarden bij de Zuid-Hollandse kastelen van Jan en Gwijde (Guy) van Blois, aangelegd in tweede helft van de veertiende eeuw. Deze beroemde heren van Schoonhoven en Gouda lieten bij beide kastelen fraaie tuinen aanleggen, waarin ook ‘wijngaarden’ lagen.
In de voetsporen van wijngaardenier Hanssen, die jarenlang verantwoordelijk was voor de wijngaarden in Schoonhoven, maken we kennis met die middeleeuwse wijngaarden. Waar lagen ze precies, hoe zagen ze eruit, wat voor werk moest Hanssen allemaal verrichtten én uiteraard: wat produceerden die wijngaarden eigenlijk?  Binnen het rijke hofleven dat Jan van Blois op zijn Schoonhovense kasteel cultiveerde, speelden die wijnranken een belangrijke rol, maar misschien niet helemaal zoals u zou verwachten…

Mariëlla Beukers is historicus en vinoloog en specialist op het gebied van de geschiedenis van wijn. Daarnaast werkt zij in de erfgoedsector en is verantwoordelijk voor het publieksbereik van de Neder-Germaanse Limes, een van Nederlands recentste werelderfgoederen.
Zij werkt momenteel in haar vrije tijd aan een proefschrift dat de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland zal beschrijven. Over de Schoonhovense wijngaarden publiceerde zij inmiddels een wetenschappelijk artikel. Daarnaast publiceert zij voor een breed publiek over de rijke en lange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben en over de moderne Nederlandse wijnbouw. 

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven