23 november 2009 – De Tabakspijpen-nijverheid in Schoonhoven

Schoonhoven, 13 november 2009

UITNODIGING

In het kader van de maandelijkse lezingen organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven maandag 23 november 2009 de lezing door Jan van Oostveen:

“De Tabakspijpen-nijverheid in Schoonhoven”

Niet alleen voor zilver heeft Schoonhoven een bovenregionale afzet weten te creeren, maar ook voor tabakspijpen. Dankzij bodemvondsten van pijpekoppen kennen we het verspreidingsgebied van de pijpen. Het hoogtepunt van deze Schoonhovense tabakspijpennijverheid ligt in de tweede helft van de
18e eeuw. Al in 1630 is er in de stad al sprake van een pijpenmaker. In 1793 zijn er 22 leden in het Pijpmakersgilde. Daarna gaat het snel berafwaarts en omstreeks 1820 is er niets meer van over.
Bekende families in dit vak waren Van Genderen, Murk en Seton.
Jan van Oostveen en Aad Kleijweg publiceerden onlangs een boek over deze Schoonhovense nijverheid. Naast gegevens over het gilde, de pijpmakers en pijpmakersfamilies, zijn er bijna 900 afbeeldingen met alle bekende Schoonhovense pijpmakersmerken opgenomen. De lezing van Jan van Oostveen gaat eerst in op de introductie van tabak in Nederland en de productie
van tabakspijpen in het algemeen. Na de pauze gaat Van Oostveen in op deze Schoonhovense nijverheid.

Over de spreker: Jan van Oostveen (1967) is in het begin van de jaren ‘80 geïnteresseerd geraakt in middeleeuwse en post-middeleeuwse bodemvondsten. Zijn specialisme is aardewerk en metaal maar bovenal tabakspijpen. Zijn interessegebied is inmiddels verschoven van verzamelen naar het uitvoeren van onderzoek. Voor vele archeologische diensten en verenigingen in binnen- en buitenland heeft hij
werkzaamheden uitgevoerd. Dit resulteerde in publicaties zoals “Tabakspijpen uit Zutphen” en publicaties over vondsten uit Zwolle, Zaltbommel, Tiel, Rhenen, Hasselt, Dordrecht, Doesburg, Diemen, Deventer en Amstelveen. Daarnaast heeft Van Oostveen omvangrijke gesloten vondstcomplexen onderzocht voor Vlaardingen, Rotterdam, Nijmegen, Apeldoorn en Amsterdam. Hierbij zijn door hem de tabakspijpen uit de omvangrijke opgravingen van de spoortunnel in Rotterdam, van het Waterlooplein en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, bestudeerd.

Tijdens deze avond is het boek ‘Tabakspijpennijverheid in Schoonhoven’ geschreven door Jan van Oostveen en Aad Kleijweg, voor leden van de Historische Vereniging Schoonhoven tegen gereduceerde pijs te koop.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 23 november 2009 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor niet leden bedraagt 2 euro.

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven