29 september 2008 – Begraafplaatsen in Schoonhoven

Schoonhoven 24 september 2008
Uitnodiging

In het kader van de serie lezingen die de Historische Vereniging Schoonhoven maandelijks organiseert zal de heer Leon Bok maandag 29 september a.s. een lezing houden over het onderwerp:

Begraafplaatsen in Schoonhoven. 

De Algemene Begraafplaats van Schoonhoven werd in de 19e eeuw ingericht op een voormalig bastion. Ook de Katholieke begraafplaats werd later in de 19e eeuw op een verlaten bastion ingericht. Ook de Joodse begraafplaats is 19e eeuws. De oudste grafmonumenten op deze begraafplaatsen ademen daardoor ook de geest van deze 19e eeuw. De eerste aanleg van de begraafplaatsen was in wezen een spiegel van de wijze waarop dat eeuwen in de kerken was gedaan: geen looppaden tussen de zerken. Kortom, 19e eeuws ‘funerair erfgoed’ zoals dit met een mooi woord heet kent zijn eigen karakteristieken en cultuur. Dat dit aan politiek Schoonhoven niet voorbij gegaan was, resulteerde vorig jaar in een motie van Pieter Neven (SGP, Christen Unie) waardoor een eerste verkenning van de bijzonderheden van onze begraafplaatsen in gang werd gezet. Deze lezing past in de vraag om aandacht voor dit bijzondere aspect van de Schoonhovense geschiedenis.

Over de spreker
Leon Bok (1965) is deskundige op het gebied van de funeraire cultuur in Nederland. Hij is echter niet alleen een historicus, maar hij heeft ook kennis van de juridische en financiële kant van het begraven. In 1993 is Bok afgestudeerd op het onderwerp “behoud van funerair erfgoed” aan de Universiteit van Groningen. Enkele jaren was hij de drijvende kracht achter de Stichting Oude Stadsbegraafplaats te Leeuwarden en actief als bestuurslid bij De Terebinth, vereniging voor funeraire cultuur. Tot voor kort was hij als deskundige werkzaam bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten voor funeraire zaken.
Vandaag de dag is Bok verbonden aan de stichting Dodenakkers.nl en is hij algemeen adviseur voor De Terebinth. Daarnaast heeft Bok zijn eigen adviespraktijk: Bureau Funeraire Adviezen.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn 29 september 2007 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. Van 20.00 tot 20.30 uur zal de Jaarlijkse Ledenvergadering plaats hebben. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de toegang is gratis.

Zie ook www.historischeverenigingschoonhoven.nl

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven