26 oktober 2009 – 50 Jaar aardgas

Schoonhoven, 16 oktober 2009
PERSBERICH
T

In het kader van de maandelijkse lezingen organiseert de Historische Vereniging Schoonhoven
maandag 26 oktober 2009 de lezing door Joep Schenk:

“50 Jaar aardgas”

In 1959 stuitte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij Slochteren op een enorme gasbel. Dat heeft het leven in Nederland aanzienlijk veranderd. Het was destijds niet alleen het grootste aardgas voorkomen in Europa maar ook het derde grootste gasveld in de wereld. Aantrekkelijk geprijsd bracht deze gemakkelijke energiedrager meer comfort in Nederlandse huishoudens, stimuleerde het aardgas de Nederlandse industrie en veranderde het de Nederlandse samenleving ingrijpend. De NAM gaf onlangs opdracht tot een breed opgezette historische studie over 50 jaar aardgas in Nederland. Joep Schenk voerde deze studie uit en schreef er een boek over. Op maandagavond 26 oktober presenteert hij zijn bevindingen in Het Bastion in zijn geboortestad Schoonhoven.

Zonder aardgas zou Nederland er nu heel anders hebben uitgezien en zouden hedendaagse projecten als Hoge Snelheidslijn en Betuwelijn niet van de grond zijn gekomen. Ook onze verzorgingsstaat is mede een product van de exploitatie van het aardgas. De aanpak van de winning en de exploitatie van het Groninger gas is een vroeg voorbeeld van geslaagde Publiekprivate samenwerking. De Nederlandse staat en Staatsmijnen bereikten destijds al snel overeenstemming met Shell en Esso hoe het gas in de Nederlandse samenleving zou worden ingezet. Gasgebruik was voor de vondst van het Groningergasveld al wijdverbreid in Nederland. Deze verbreiding vormde de basis voor de snelle introductie van het aardgas. In Schoonhoven bracht het aardgas al snel na 1959 comfort maar niet eerder dan nadat eerst alle geïnstalleerde apparaten waren omgebouwd. Ook in de zilverindustrie moesten alle branders en gasovens worden omgebouwd of vervangen voordat deze aantrekkelijk geprijsde energiebron in de zilverstad kon worden benut.

Over de spreker: Joep Schenk (1983) is geboren en getogen in Schoonhoven. Na het Schoonhovens College studeerde hij geschiedenis in Groningen, Bologna en Amsterdam en behaalde er zijn Master in geschiedenis. Aan de Universiteit Utrecht deed hij in opdracht van de NAM breed historisch onderzoek naar ’50 jaar aardgas’. Hij publiceerde onlangs bij uitgeverij Boom het fraaie boek “Groningen-Gasveld vijftig jaar. Kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening”.

Leden zowel als niet-leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn maandag 26 oktober 2009 van harte welkom om 20.00 uur in Het Bastion, Bastion 5 te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor niet leden bedraagt 2 euro.

Nadere informatie: Rene Kappers, m: 06 513 509 09
Zie ook: www.HistorischeVerenigingSchoonhoven.nl

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven