4 en 5 mei – Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet – en – Minilezing De mobilisatie en minilezing De Bevrijding

4 mei om te gedenken 

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet

Op maandag 4 mei zou voor de tweede keer Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet in Schoonhoven georganiseerd worden. U weet al dat dit een jaar uitgesteld is, maar de aandacht voor onderdrukking en verzet blijft.
Esther Helsinger en Cécile Malingré vertellen in een kort filmpje een stukje van het verhaal over drie Joodse jongens, leerlingen van de vakschool, Jules Bolle, Karel Frankenhuis (allebei 19 jaar) en Salomon Kan (15 jaar). ZIj zaten aan het begin van de oorlog op de vakschool. Zij moesten als Joodse scholieren in 1941 noodgedwongen hun opleiding stoppen.
Door hun verhaal staan wij stil bij het leven van gewone jongens in ongewone tijden. Hun verhaal is te beluisteren door op de link te klikken. >> lees verder in de Nieuwsbief van 4 en 5 mei

 

5 mei om te vieren 

Minilezing De mobilisatie en minilezing De Bevrijding 

Ad de Vaal heeft een lezing voorbereid die hij op donderdag 29 april zou hebben gegeven. De titel van de gehele lezing is ‘Schoonhoven, garnizoensstad in oorlogstijd’.
De oorlog begon voor de stad al in 1939 toen de manschappen van een mobilisabele artillerie-eenheid in Schoonhoven opkwamen en een genie- eenheid uit Utrecht de leegstaande kazerne weer vulde. In de meidagen van 1940 werd de stad geconfronteerd met evacuees uit het gebied van de Grebbestelling en terugtrekkende troepen van het eiland van Dordrecht. Daarna volgden de bezettingsjaren met een Duits garnizoen in de stad. Schoonhovense mannen werden afgevoerd naar Duitsland om daar te gaan werken. Verzetsgroepen van buiten de stad voerden enkele spectaculaire verzetsacties uit in de stad zoals de overval op het distributiekantoor waar bonnen werden buitgemaakt voor onderduikers en de overval op de Schoonhovense Courant waarbij het personeel gedwongen werd teksten op te nemen van de verzetsgroep. Deze overval werd bekend in Engeland en een stuk van de gepubliceerde tekst werd voorgelezen bij radio Oranje. En aan het eind van de oorlog was een belangrijke verzetsdaad de bevrijding van een belangrijke verzetsleider uit een politiecel. >> lees verder in de Nieuwsbrief van 4 e 5 mei

 De lezing houden we tegoed, maar Ad de Vaal geeft wel een paar mooie stukjes prijs. Een minilezing over de periode van de mobilisatie en een minilezing over de bevrijding. Een derde staat gepland. 

De minilezingen zijn te volgen door op de link te klikken.

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven