31 maart – Grand Tour door Historisch Landschap

Lezing Grand Tour door Historisch Landschap

31 maart 2022

Grand Tour door Historisch landschap is een caleidoscopische reis door het landschap van Zuid-Holland. Met een knipoog naar de historische Grand Tours, waarbij de rijke burgerij als onderdeel van hun opvoeding een cultuurreis maakten door Europa, maken ook wij een cultuurreis door het landschap. Maar nu tussen Nieuwveen en Schoonhoven. De historische spoorlijn die aan het begin van de twintigste eeuw dit gebied ontsloot, vormt het uitgangspunt voor onze reis.

De gebieden langs de spoorlijn en de mensen die daarin woonden, hebben allen hun eigen verhaal. Welke rol speelde het landschap en de mens bij de vertragingen van de aanleg van het spoor? Hoe leefde een dagloner? Hoe functioneert een eendenkooi? Waarom was het klooster De Hem zo belangrijk en wie viste er in de Lek? Ieder station biedt aanknopingspunten voor een uniek verhaal. In deze lezing reizen we langs de stations en zoeken naar de geschiedenis van het landschap en de mens achter deze stations. 

Linda Driesen werkt sinds 2008 als zelfstandig architectuur- en bouwhistoricus. In deze hoedanigheid doet zij onderzoek naar gebieden en gebouwen en ondersteunt zij verschillende partijen in het behoud van erfgoed. Het project Grand Tour door Historisch Landschap is ontstaan in het samenwerkingsverband Toen_anno_nu, dat zich richt op het op beeldende wijze vertellen van de historie aan een breed publiek.

P.s. Linda Driesen heeft twee boekjes samengesteld over de ‘Grand Tour door Historisch Landschap’. Deze boekjes zijn verspreid bij een groot aantal scholen. U kunt deze boekjes niet bestellen maar wel inzien op deze site. Als u op de volgende linkjes (Reisboekje Grand Tour 1 & 2)….(Reisboekje Grand Tour 3) klikt kunt u genieten van deze bijzonder reisjes.

Klik op de afbeelding hiernaast voor vergroten!

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven