30 mei 2017 – Henkjan Sprokholt: Twee kastelen in Gouda

DINSDAG 30 MEI : lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om samen met de sprekers een ‘Aanschuifmaaltijd’ aan een grote tafel te nuttigen voor € 13,50 !

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Henkjan Sprokholt:

“Twee kastelen in Gouda”

Gouda heeft twee kastelen gekend: dat van de Heren van der Goude en dat van Jan van Blois. Over dat laatste kasteel was uit schriftelijke bronnen en wat graafwerkzaamheden al wel het nodige bekend, al is het nog altijd met de raadsels omgeven. Maar het kasteel van de Heren van der Goude was eeuwenlang onvindbaar. Henkjan Sprokholt woonde in 1990 nog maar net in Gouda, was hiervan niet op de hoogte en dus ook niet op zoek, maar vond het door stom toeval. Hoe dat in zijn werk ging en wat er precies gevonden werd, vertelt hij op 30 mei.

Henkjan is als archeoloog, maar ook als amateurhistoricus en historisch geograaf altijd geïnteresseerd geweest in ruimtelijke ordening en stedenbouw. Hij is altijd op zoek naar het hoe en waarom van stedenbouwkundige veranderingen of wijzigingen in de infrastructuur. En dan kan het zomaar gebeuren dat je een lang gezocht kasteel terugvindt…

Henkjan Sprokholt (1957) volgde eerst een opleiding voor museologie aan de Reinwardt Academie en studeerde daarna Klassieke Talen, Archeologie en Vergelijkende Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte van 1988-1993 voor de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (nu RCE), vestigde zich in 1995 als zelfstandig ondernemer en geeft daarnaast sinds 1999 les in klassieke talen aan het Coornhert Gymnasium in Gouda. Als ondernemer en als vrijwilliger levert hij bijdragen aan publicaties over de Goudse geschiedenis. Voor het museum Gouda bouwde hij de maquette ‘Gouda 1562’ op basis van de kaart van Jacob van Deventer en uitgebreid archiefonderzoek. Ook werkte hij mee aan de digitale ‘groeikaart’ in het museum.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven