30 januari 2018 – “Achttiende-eeuwse beschrijvingen van de Krimpenerwaard en Schoonhoven Idylle en ruwe werkelijkheid”

DINSDAG 30 januari : lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om samen met de spreker een ‘Aanschuifmaaltijd’ aan een grote tafel te nuttigen voor € 15,- !

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Sander Wassing:

“Achttiende-eeuwse beschrijvingen van de Krimpenerwaard en Schoonhoven Idylle en ruwe werkelijkheid”

Kunnen we ons Schoonhoven nog zo idyllisch voorstellen als op deze afbeelding? De ets van Carel Frederik Bendorp toont ons Schoonhoven zoals het er in het laatste kwart van de achttiende eeuw ‘…gezien vanaf de Lek…’ uitzag. Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig en wat maakten zij in dit tijdsgewricht mee? Wie geïnteresseerd is in deze vragen kan bijvoorbeeld terecht bij de reisbeschrijvingen van de ‘Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver’ Lieve van Ollefen (1749-1816). Ollefen weidde in deel vijf (1797) van zijn achtdelige reeks veel bladzijden aan plaatsen in de Krimpenerwaard. Specifiek voor Schoonhoven kan men onder andere terecht bij de Beschrijving der stadt Schoonhoven (1762) van Henricus van Berkum.

Hoe volledig is het venster op Schoonhoven dat verschillende achttiende-eeuwse auteurs ons bieden en kloppen de gegevens allemaal? Hoe kunnen we de beschrijvingen met onze kennis van nu verder aanvullen? Wat zien we precies op de achttiende-eeuwse afbeeldingen van Schoonhoven die bewaard zijn gebleven? Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Schoonhoven!

Sander Wassing MA (1987) is historicus. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en doet momenteel daar ook een Master ‘leraar Geschiedenis en Staatskunde’. Hij werkt als gids in Archeon en in Alphen a/d Rijn aan het tot stand komen van het Nationaal Sint Nicolaas Museum.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven.
De zaal is open vanaf 19.30 uur.
We zien u graag!

Volgende (korte )lezing: dinsdag 27 februari, voorafgegaan aan de Algemene Ledenvergadering

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven