29 januari – ‘De Juwelen van Oranje’.

Op dinsdagavond 29 januari zal George Hamel vanaf 20.00 uur voor leden en belangstellenden een lezing houden in Brasserie Springen BOVEN. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Het onderwerp van zijn inleiding is ‘De Juwelen van Oranje’.

Alle vorstenhuizen in Europa hebben in de loop der eeuwen een uitgebreide collectie juwelen vergaard. Deze staan in de literatuur uitgebreid beschreven, behalve de juwelen van de Oranjes. Onze Koninklijke familie is altijd zeer terughoudend geweest over privébezittingen. Toch is het één en ander bekend, o.a. uit onderzoek in het Koninklijk Huis Archief. In deze lezing de geschiedenis van enkele bijzondere diademen.
Bij haar inhuldiging in 1898 droeg Wilhelmina een diadeem waarin diamanten zijn verwerkt die verworven zijn in de 17e eeuw. Waarbij een grote lichtblauwe die bekend staat onder de naam Stuart. Juliana droeg deze diadeem regelmatig bij officiële staatsbezoeken, Beatrix liet hem in de kluis en recent werd hij sinds 1972 voor het eerst weer gedragen door Maxima tijdens het staatsbezoek aan Engeland.
Bij de kroning van Willem Alexander droeg Maxima een diadeem met saffieren en diamanten waarover tegenstrijdige verhalen bestaan. De saffieren zouden afkomstig zijn uit de nalatenschap van Anna Paulowna en de diadeem vervaardigd in Frankrijk. Uit speurwerk in de archieven blijkt hij echter in Amsterdam te zijn gemaakt.
Onze Koningin Maxima houdt van juwelen en heeft ervoor gezorgd dat vele van de historische stukken weer uit de kluis zijn gekomen. Tot grote blijdschap van de royalty watchers ! 

George Hamel is gemmoloog, voorzitter van het Gilde St. Eloy, oud-docent edelsteenkunde van de Vakschool en taxateur goud, zilver en juwelen. 

Het belooft alweer een interessante avond te worden! 

Eet een hapje mee!
Voorafgaand aan de lezing is er een ‘aanschuifmaaltijd’ in Brasserie Springer. De kosten daarvan zijn €15.-. Het is altijd smakelijk en gezellig. Eet u mee? 

Noteer en reserveer
Dinsdagavond 26 februari, René Kappers ‘Google Earth is goud waard: de loop van Haven, Oude Haven en Botersloot; water, kaden en panden opnieuw bezien’.
Op dinsdagavond 26 maart is de algemene ledenvergadering.
En reserveer ook vast dinsdagavond 30 april (Henk Willemse, ‘Varen in de Merchant Navy; een onbekende geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog). 

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven