28 april – Marion Kleuters, “De Trouwbelofte”

“De Trouwbelofte”

Marion Kleuters schreef in 2020 een historische roman gebaseerd op een waargebeurde #metoo geschiedenis die zich rond 1770 heeft afgespeeld in haar huidige woonhuis aan de Haven in Schoonhoven.

De toenmalige bewoner, de rijke weduwnaar Gerrit Lasonder met vier voorkinderen, heeft de naaister Anna Mankor zwanger gemaakt nadat hij haar een trouwbelofte heeft gedaan. Als hij het huwelijk notarieel wil regelen, komt zijn familie achter de trouwplannen. Zij verzetten zich hevig tegen het voorgenomen huwelijk met name vanwege het standsverschil. Daarop verbreekt Lasonder zijn trouwbelofte en zet de 7 maanden zwangere Antje op straat. Zij laat het er niet bij zitten en doet haar voormalige verloofde een proces aan, eerst bij het Gerecht in Schoonhoven en later zelfs in Hoger Beroep bij het Hof van Holland in Den Haag.

In de Trouwbelofte neemt zij de lezer mee op een reis in de tijd, waarbij thema’s uit het verleden verrassend aansluiten bij de actualiteit van het heden.

Marion Kleuters (1953) is tweeënveertig jaar werkzaam geweest als docent Engels in de bovenbouw van het HAVO/VWO van het Schoonhovens College. Na haar pensioen in september 2019 heeft ze De Trouwbelofte geschreven. Marion schrijft gedichten in het Engels en in het Nederlands. Zij heeft eerder een roman in het Engels geschreven.

<—–>

Marion Kleuters hield een boeiende, originele lezing over haar boek De Trouwbelofte, waarbij zij de volgende punten besprak: titel, achtergrond schrijver, genre/thema’s, setting/waar & wanneer, hoofdpersonen/karakters, identificatie met? en de verhaallijn.

Na het voorlezen van enkele passages uit De Trouwbelofte, het signeren van haar boeken in de pauze (Boekwinkel Bruna was aanwezig met de nodige nieuwe exemplaren) en het beantwoorden van vragen, trakteerde Marion haar publiek tot slot nog op een zelf geschreven, reflecterend, prachtig gedicht “Boek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven