27 november – Schoonhoven en de eerste bierrevolutie begin jaren 1360

Jubileum-lezing 27 november 2018

Dr. Leen Alberts is onze 100ste spreker sinds de maandelijkse lezingencyclus in 2005 is gestart. Om deze lezing over bier en bierbrouwen luister bij te zetten heeft onze Stadsbrouwerij Argentum als sponsor ‘Hooibier’ ter beschikking gesteld voor de aanwezige leden. 

Brasserie Springer schenkt dit als cadeautje uit tijdens de pauze en na afloop van de lezing (zo lang de voorraad strekt).

Schoonhoven en de eerste bierrevolutie begin jaren 1360

In de veertiende eeuw vond in Nederland een bierrevolutie plaats. Voor het eerst werd op grotere schaal bier gebrouwen dat was gekruid met hop. Hierdoor was het langer houdbaar en geschikt voor de handel. Nederland werd een exportland van bier en de Nederlandse biersoorten werden in het buitenland geïmiteerd. We bespreken de bierconsumptie en -productie in de laten middeleeuwen en onderzoeken hoe de brouwers in Schoonhoven reageerden op de revolutionaire ontwikkelingen op de biermarkt.

Leen Alberts is docent middeleeuwse geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht. Hij promoveerde in 2015 aan de Universiteit Leiden op de laatmiddeleeuwse bierbrouwerij van Amersfoort. Hij publiceert en doceert over de geschiedenis van voeding, bier en steden. Daarnaast is hij docent bij Stichting Bieropleidingen Nederland.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven