27 februari – Bewoningssporen van onze voorouders

Op donderdag 27 februari 2020 zal Ben Peltenburg in het ARTO-theater (Het Klooster 5) een lezing verzorgen over de resultaten van archeologische onderzoek dat de Werkgroep Archeologie in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.
Vanaf 19.30 uur is de bar geopend voor een kopje koffie, of thee. De lezing begint om 20.00 uur.

Maandlezing 27 februari – Bewoningssporen van onze voorouders

Vanaf het ontstaan van de nederzetting, waarschijnlijk ergens in het midden van de 13e eeuw, kende Schoonhoven een lange periode van economische bloei. Binnen de veilige ommuring van de stad ontwikkelde zich een gemeenschap van ambachtslieden en handelaren. Deze economische bloei is af te lezen aan de statige grachtenpanden rondom de haven en achterliggende straten. Ook als je kijkt naar de oude kaarten van Blaeu en Guicciardini zie je een welvarende stad, de kaarten geven een indruk hoe de stad er vele eeuwen uitgezien heeft. Dat is van groot belang voor archeologisch onderzoek.

De oude kaarten geven archeologen een beeld van wat er waar nog in de bodem aanwezig kan zijn. Veel van dit gebouwde archief is namelijk nu niet meer aanwezig, maar onder het oppervlak kunnen we nog veel aantreffen uit dit rijke verleden.

De Archeologische Werkgroep heeft tussen 1980 en 2012 opgravingen gedaan in de binnenstad van Schoonhoven.

Op donderdag de 27e geeft Ben Peltenburg, lid van de archeologische werkgroep een beeldverslag van opgravingen in de Korte Weistraat, het terrein van de voormalige loodwitfabriek aan de Havenstraat en het Doelenplein waaraan eens het kasteel van de graven van Schoonhoven stond.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven