26 september 2017 – Jan Lamoré: Wie was Reinier de Graaf?

DINSDAG 26 SEPTEMBER : lezing bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, het restaurant aan
 ‘het Springerpark’ van Schoonhoven. Vooraf is er (vrijblijvend) mogelijkheid om samen met de sprekers een ‘Aanschuifmaaltijd’ aan een grote tafel te nuttigen voor € 13,50!

De Historische Vereniging organiseert een presentatie door Jan Lamoré:

“Wie was Reinier de Graaf?”

Reinier de Graaf werd geboren in 1641 te Schoonhoven, zijn vader was aldaar de stadsbouwmeester. Hij bezocht de Latijnse school aan de Koestraat. Daarna verliet hij Schoonhoven en volgde universitair onderwijs in Leuven, Utrecht en Leiden. Na omzwervingen door Frankrijk vestigde hij zich als geneesheer te Delft. In zijn korte leven verrichtte hij een omvangrijke hoeveelheid wetenschappelijk werk. Het begon met een experimenteel onderzoek naar de werking van de alvleesklier. Maar de rode draad is toch wel zijn onderzoek naar de anatomie van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.

De studie over Antoni van Leeuwenhoek bracht de heer Lamoré bij de befaamde 17e eeuw, de eeuw waarin werd afgerekend met verouderde opvattingen en de basis werd gelegd voor het anatomisch onderzoek en de microbiologie. Deze studie bracht de heer Lamoré vervolgens bij Reinier de Graaf en zijn monumentaal wetenschappelijk werk. Terecht draagt het Delftse Ziekenhuis zijn naam.

Jan Lamoré, geboren in 1938 te Nieuw-Beijerland, beide ouders waren werkzaam in het onderwijs. Na het Gymnasium Geneeskunde gaan studeren in Utrecht en Rotterdam. Na zijn opleiding tot chirurg in het Zuiderziekenhuis te Rotterdam gevestigd als algemeen chirurg te Delft. Na zijn pensionering meerder studies gedaan, onder meer geofysica en astronomie.

Leden en niet leden van de Historische Vereniging Schoonhoven zijn van harte welkom om 20.00 uur bij ‘BOVEN’ Brasserie Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur. We zien u graag!

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven