26 april – Wilhelmina Van Pruisen En De Nederlanders

Maandlezing april 2023: Maarten-Jan Dongelmans Oranjeprinses op drift; Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders 

Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) in 1767 haar op-wachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jezabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten haar staande houden in de Bonrepas, roept Wilhelmina de hulp in van haar broer, de koning van Pruisen. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina’s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het echtpaar naar Engeland. Later draagt Wil-helmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk. 

Maarten-Jan Dongelmans publiceerde meerdere historische studies, de laatste verscheen in het najaar van 2022 onder de titel ‘Oranjeprinses op drift, Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders’. 

Het boek wordt deze avond door onze BRUNA in het ARTO-theater verkocht voor € 29,99 (graag contant en gepast betalen). 

Bij deze lezing presenteert de Historische Vereniging nog wat extra ‘Schoon-hovense geschiedenis’. 

▪ Wilhelmina schreef na haar aanhouding vanuit het Schoonhovense Doelenhuis twee bekende brieven aan griffier Fagel van de Staten-Generaal en raadspensionaris Van Bleiswijk van de Staten van Hol-land. Een derde, nauwelijks bekende en persoonlijke brief die zij ook in de vroege ochtend van 29 juni 1787 schreef, wordt gepresenteerd en de aanwezigen krijgen een kopie ervan. 

▪ Edelsteenkundige George Hamel laat met foto’s zien welke sieraden uit de erfenis van Wilhelmina van Pruisen leden van ons Koninklijk Huis nog steeds dragen. 

▪ Met foto’s en tekst van auteur Wim Knoops (Gouda 1787) wordt de route van Wilhelmina op 28 juni 1787 tussen Schoonhoven en Hekendorp visueel gereconstrueerd. 

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven