24 november – Het Rampjaar 1672

Maandlezing: Het Rampjaar 1672

In het Rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten aangevallen. Ook Schoonhoven ondervond daar de gevolgen van.
Leen Ouweneel schenkt in deze lezing speciaal aandacht inundaties rondom de vestingstad Schoonhoven die als doel hadden een Franse invasie in de Provincie Holland te voorkomen.

Het verhaal start met de onderhandelingen tussen de provincies Holland en Utrecht om een waterlinie aan te leggen op Utrechts gebied. De keuze was een verdedigingslinie aan te leggen langs de Vecht, om Utrecht heen en verder langs de Vaartse Rijn tot aan de Lek, het alternatief was een Grebbelinie aan te leggen. Bij de eerste keuze zou het oostelijk deel van het gewest Utrecht onverdedigd blijven, een lastige keuze, de verrassende ontknoping zal u uit de doeken worden gedaan.
Daarna komen verschillende oorlogshandelingen aan de orde. Zowel de verdediging van Schoonhoven, die werd opgedragen aan de Zuid-Nederlandse markies de Louvignie, als ook de poging van de Franse vijand om het land onder water te zetten door het doorsteken van de Lekdijk bij het Klaphek, even ten westen van Vreeswijk. Kon Holland zich goed verdedigen en welke aanvalsmogelijkheden hadden de Franse troepen? Ouweneel behandelt de aanval van Staatse troepen op Vreeswijk en van Franse troepen op Ameide. Hij ondersteunt zijn verhaal met talrijke illustraties.

Leen Ouweneel is een bekend lid van de HVS, hij verzorgde vele jaren de cursus Schoonhovologie en verzorgt daar nog steeds enkele lessen. Hij is ook de auteur van ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’ dat begin van dit jaar verscheen.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven