12 december – De archeologie van Rotterdam

Maandlezing – De archeologie van Rotterdam 

Op donderdag 12 december komt dr. Arnold Carmiggelt naar Schoonhoven om te vertellen over de archeologie van de stad Rotterdam. Schoonhoven ontstond aan en in de verlande monding van de Zevender. Zo’n 25 kilometer verderop vond een zelfde proces in het veen plaats en ontstond Rotterdam aan de Rotte.

Tijdens de bouw van de Rotterdamse Markthal, het graven van de parkeergarage op die plek en tijdens de aanleg van de metro, werd uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Het ontstaan van de stad aan de monding van het riviertje kreeg daardoor een nieuw middeleeuws gezicht. In twee documentaire animaties heeft Archeologie Rotterdam (BOOR) de wordingsgeschiedenis van de middeleeuwse nederzetting een fascinerend gezicht gegeven.

Hij schreef in 2010 – samen met Marco van Trierum – Ontdekt! Vijftig jaar archeologie in Rotterdam. 

Arnold Carmiggelt (54 jaar) is stadsarcheoloog van Rotterdam en studeerde geschiedenis en archeologie met een bijvak filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op 7 november jl.

Noteer en reserveer 

Donderdag 30 januari 2020 volgt een lezing over de familie Sperna Weiland. Joris de Vries vertelt over zijn familie die ‘door de tijd’ onlosmakelijk aan Schoonhoven verbonden is.
Donderdag 27 februari zal Ewout Korpershoek vertellen over kleipijpmakers uit Schoonhoven.
Op donderdag 26 maart is de Algemene Ledenvergadering, gevolgd door een korte lezing. 

Laatste Nieuwsbrief:
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven