Aan de raad van de gemeente Schoonhoven
Postbus 504
2870 AH Schoonhoven
Schoonhoven, 26 september 2012
Betreft: Zienswijze op de aanvraag kapvergunning twee beuken in de tuin van de Bartholomeuskerk op 29 juni 2012.
Geachte leden van de raad van Schoonhoven,
De stad Schoonhoven is door de eeuwen heen een groene stad geweest. Dat zien we terug op oude prenten en plattegronden. En ook vandaag ervaren inwoners en bezoekers de schoonheid van ons stadspark, de stadstuinen, grachten en wallen met eeuwen oude bomen. De Historische Vereniging zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle bomen, die uitdrukking geven aan het karakter van onze stad. Hiertoe horen de twee monumentale beuken bij de Grote Kerk. Daarover het volgende.
Aanvraag
In het najaar van 2011 is in opdracht van het Kerkvoogdij Hervormde Gemeente Schoonhoven door een externe bomendeskundige een nader onderzoek verricht naar de kwaliteit van twee beuken (Fagus sylvatica “Purpurea” ) in de tuin gelegen tussen de Haven en de Koestraat. Op 29 juni 2012 is een vergunning aangevraagd voor het kappen van de twee monumentale beuken.
De VTA controle door de gemeente op de beuken geeft zorg over de groei van de reuzenzwam die de aangroei van het wortelgestel vermindert. De kans op verminderde stabiliteit van de bomen zou aanwezig zijn en daarmee ook een verhoogde kans op het omvallen van de boom, met mogelijke gevolgen voor de openbare veiligheid.
De gemeenteraad heeft op 27 mei 2010 een lijst met beeldbepalende en waardevolle bomen vastgesteld. Hiervan zijn 321 stuks gemeentelijke bomen en 59 stuks particuliere bomen. Eenmaal in de drie jaar vindt een VTA controle (Visual Tree Assessment) plaats. Hierbij wordt de onderhoudstoestand van bomen gecontroleerd, zoals snoeibehoefte, dood hout, levensverwachting.
In principe geen kapvergunning
De twee eeuwenoude beuken zijn door hun schoonheid en leeftijd van grote beeldbepalende waarde in de binnenstad. De bomen staan op de ”lijst van beeldbepalende en waardevolle bomen gemeente Schoonhoven 2010“ waar in principe geen kapvergunning voor verleend wordt.
Het college is voornemens om op grond van het onderzoek van de externe deskundige en gelet op de openbare veiligheid, de risico ’s en mogelijke gevolgen te besluiten om beide beuken te laten rooien.
Second opinion vereist
Het dossier van de aanvraag tot verlening van een kapvergunning biedt naar het oordeel van de Historische Vereniging te weinig grond om thans al te moeten besluiten de gevraagde drastische maatregel toe te staan. Zo zou een oplossing kunnen zijn beide bomen drastisch te snoeien, waarmee de kans op het omwaaien of afbreken van de boom wordt geminimaliseerd. Maar voor een zorgvuldige besluitvorming met een deugdelijke motivering is volgens de Historische Vereniging aanvullend onderzoek in de vorm van een ‘second opinion’ nodig.
Dat kan gebeuren door een bomenspecialist opnieuw en onafhankelijk de kwaliteit van de beuken te laten beoordelen en hem te laten adviseren of, en zo ja, welke opties tot behoud er zijn en welke verzorgingsmaatregelen er eventueel getroffen kunnen worden.
Hoogachtend,
Namens de Historische Vereniging Schoonhoven
Prof.mr. D. Mentink, voorzitter
O. Jaspar, voorzitter werkgroep Historisch Groen