Vrouwen In Het Vak Van De Zilverstad

Donderdag 23 februari 20.00 uur (ARTO-theater)
Lezing door René Kappers – Vrouwen in het vak van de Zilverstad. Opvolgende weduwen 1680-2000.

Vrouwen in het goud- en zilvervak doen niet mee. Behalve als zij een weduwe is, en dan nog ‘past ze alleen maar op de winkel’. Dit is het gangbare beeld. Maar de vraag is of dat klopt. 

In Schoonhoven hebben weduwen sinds 1680 het recht hun overleden man op te volgen. Dat gebeurde dan ook helaas regelmatig en de zaak werd dikwijls met de identiteit van de weduwe voortgezet. ‘De we-duwe Pluut’ is in de zilverwereld net zo bekend als ‘de Weduwe Van Nelle’ in de rest van Nederland. 

Rene Kappers deed onderzoek naar het fenomeen ‘opvolgende wedu-wen’ in de Zilverstad. De uitkomsten zijn kwantitatief verrassend. Maar zeker ook de bijdrage van opvolgende weduwen aan het voortbestaan van Schoonhoven als zilver-stad verrast. Over de opvatting dat de opvolging van vader op zoon in de Zilverstad al eeuwenlang de norm is, moet voortaan met meer nuance worden gesproken. Vrouwen deden er in Schoonhoven als we-duwe zeker ook toe; in ieder geval sinds 1680. 

Op de foto boven is Hermina Beerendsen (1845-1913) te zien. Zij was getrouwd met Pieter Tieleman van der Hoff en was tot haar overlijden ‘opvolgende weduwe’ bij firma P.T. van der Hoff. (foto Collectie F. Mol, Zilverhistograaf Schoonhoven). Hiernaast is Federika den Besten te zien (1855-1944) op een tekening van haar zoon Govert van den Os van den Abeelen (collectie T. van den Os van den Abeelen, Zilverhistograaf Schoonhoven). Zij was de opvolgende we-duwe Van den Os van den Abeelen. 

Rene Kappers zelf behoeft nauwelijks introductie, hij publiceerde veel over de Zilver-stad en is een van de docenten van de cursus Schoonhovologie. 

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven