JAARVERSLAG HISTORISCHE VERENIGING 2007
Activiteiten voor de leden
Lezingen en andere activiteiten voor de leden van de Historische Vereniging Schoonhoven.
In 2007 werden aan de leden van de Historische Vereniging Schoonhoven de volgende lezingen aangeboden:
1. Op 29 januari 2007 hield Piet van Breukelen een lezing over de geschiedenis van Schoonhoven aan de hand van historisch filmmateriaal.
2 . Op 19 2007 februari stond de lezingenavond in het kader van het Citymanagement. Kees van de Rotte sprak over het Citymanagement in Schoonhoven, Theo Elsing liet zien dat Schoonhoven méér was en René Kappers maakte duidelijk dat de geschiedenis ook economische waarde heeft.
3 . Op 26 maart 2007 vertelde dr. G. den Hartog ons over de militaire geschiedenis van de vesting Nieuwpoort.
4. Tijdens de jaarvergadering op 21 mei 2007 werd er gediscussieerd onder de titel “Geschiedenis en Citymanagement” vooral over de toekomst van het Doelenplein.
5. Na de zomervakantie hield Cock van Holten onder grote belangstelling zijn bijna traditionele jaarlijkse lezing, dit keer onder de titel “Rare lui die Schoonhovenaren”.
6. Op 29 oktober hield Pieter Neven een uiterst boeiende lezing onder de titel “Kerkgeschiedenis van de Grote Kerk van de Reformatie tot heden (1550-2000).
7 . Prof. Dr. Koen Goudriaan nam ons op 26 november mee naar de Hem en in het bijzonder naar het klooster Sint Michiel in een lezing onder de titel “Het klooster Sint Michiel in Den Hem”.
7. Op 17 december tenslotte wandelden wij virtueel aan de hand van Evelien Stuurman, Jan Verhoeven en Leen Ouweneel op een zondagmorgen door Schoonhoven. De lezing “Schoonhovense Arcadia of Morgenwandeling door Schoonhoven” is inmiddels als een special van de HEK uitgegeven.
8. Op zaterdag 19 mei werd een excursie georganiseerd naar Enkhuizen.
Ziehier, een keur van activiteiten waaraan u voor slechts 12 euro per jaar heeft kunnen deelnemen.
Bestuursactiviteiten
Het bestuur heeft in 2006 7 keer vergaderd, namelijk op 27 augustus, 17 september en 5 november 2007 en 7 januari, 18 februari, 7 april en 19 mei 2008.
Het bestuur zag er in 2007/2008 als volgt uit:
voorzitter: dhr. D. Mentink lid: mevr. M. van Tilburg
vice-voorzitter: mevr. B. Straver lid: dhr. L. van de Boogert
secretaris: dhr. S. Veenman lid: dhr. R. Kappers
penningmeester: dhr. P. Bey lid: dhr. L.P. Ouweneel
lid: dhr. R. Jung
Inmiddels hebben mevr. M. van Tilburg en dhr. L. van den Boogert de wens te kennen gegeven hun bestuursactiviteiten per 1 september te beëindigen. Het bestuur betreurt, maar respecteert hun besluit. Het bestuur is op zoek naar nieuwe bestuursleden en hoopt de Algemene Ledenvergadering op 26 mei een voorstel te doen.
Een vast onderdeel van de bestuursvergaderingen vormden de activiteiten van de werkgroepen. We laten deze activiteiten in a nutshell de revue passeren.
Werkgroepen
1. Werkgroep Monumenten en Ruimte
Deze werkgroep heeft met argusogen gekeken naar de renovatieplannen en de inbreidingsvoornemens van de gemeente Schoonhoven.
Wat betreft de renovatie van het Doelenplein is het bestuur zeer verheugd dat de Historische Vereniging door de Gemeente Schoonhoven als gesprekspartner is geaccepteerd in het overleg samen met de Winkeliersvereniging. Er is een rapport tot stand gekomen, waar beide partijen zich in kunnen vinden. In de eerste fase zal het gaan om de herbestrating en herbeplanting van het Doelenplein. In een latere fase zullen wellicht ingrijpender vernieuwingen plaatsvinden. Het bestuur hoopt en vertrouwt erop dat de goede samenwerking tussen de drie partners (Gemeente, Historische Vereniging en Winkeliersvereniging) gecontinueerd kan worden.
Over de van Schaiklocatie is weinig nieuws te melden. We blijven de gang van zaken nauwlettend volgen met name wat betreft de Joodse pakhuizen.
De Gemeente heeft de Historische Vereniging verzocht om te kijken naar de historische waarde van de graven op de Algemene Begraafplaats. De werkgroep Monumenten en Ruimte heeft bij de Gemeente een rapport uitgebracht. De Historische Vereniging wacht verder initiatief vanuit de Gemeente even af.
2 De werkgroep Historisch Groen
Het is verheugend dat na bijna vijf jaar van overleg met de Gemeente het vernieuwde Springerpark op 24 mei geopend is. Voorwaar een succes voor de Werkgroep Historisch Groen. Door goede samenwerking en in meestal een dito harmonie is onze stad dankzij de Gemeente en de werkgroep Historisch Groen een park rijker waar de stad mee voor de dag kan komen. Een andere bron van zorg is voor de werkgroep Historisch Groen de dreigende kap van de historische en beeldbepalende bomen op de Lekdijk. De werkgroep houdt de ontwikkeling nauwlettend in het oog en zal alles doen om de waardevolle bomen te redden.
3. De werkgroep Zilver(stad)
De Gemeente Schoonhoven heeft van de werkgroep Zilver het bestand van de nog bestaande zilversmidwerkplaatsen ontvangen en heeft aanvullende informatie gevraagd. Naast de zilversmidwerkplaatsen heeft de Gemeente ook belangstelling getoond voor het overig industrieel erfgoed in de stad.
4. De werkgroep Plaquette
De werkgroep Plaquette heeft de directiewoning van Schreuder voor de jaarlijkse plaquette voorgedragen. Het bestuur heeft deze aanbeveling overgenomen. Op 7 juni as zal de plaquette plechtig op de directiewoning aangebracht worden.
5 De werkgroep Militaire Geschiedenis
Naar aanleiding van de lezing van door dhr. Anders in januari is een werkgroep Militaire Geschiedenis gestart, die de geschiedenis van Schoonhoven als garnizoensstad gaat onderzoeken en publiceren. Belangstellenden kunnen zich nog melden bij dhr. De Vaal of het bestuur.
6 Werkgroep Open Monumentendag
Deze werkgroep olv dhr. Jung heeft de jaarlijkse zorg voor de Open Monumentendag. Naar aanleiding van de Open Monumentendag 2007 is van de hand van dhr. Van der Zwan een boekje verschenen.
7 Werkgroep Stadsgeschiedenis
Het bestuur heeft plannen om een nieuwe stadsgeschiedenis van Schoonhoven te (laten) schrijven. De eerste fase is te komen tot een werkgroep die de geschiedenis van Schoonhoven opnieuw gaat bestuderen en publiceren. Belangstellenden hiervoor wordt verzocht zich te melden bij het bestuur.
Het bestuur is erin geslaagd de foto- en kaartencollectie voor het nageslacht te behouden. Met financiële steun van verschillende kanten is de collectie aangekocht. Vooralsnog zal Cock van Holten zijn eigen collectie beheren.
Het Historisch Ontmoetings Punt (de HOP) is sinds januari in de bibliotheek gevestigd. De HOP wil een vraagbaak zijn voor eenieder die historisch of genealogisch onderzoek over Schoonhoven wil verrichten. Het Archief Krimpenerwaard heeft een maandelijks spreekuur in de bibliotheek; de Historische Vereniging is wekelijks aanwezig om vragen te beantwoorden of door te verwijzen. Bovendien zijn er regelmatig workshops voor geïnteresseerden en is de HOP-hoek in de bibliotheek verfraaid met wisselende tentoonstellingen.
René Kappers heeft lijst van Schoonhovense historische publicatie samengesteld. Deze lijst is als bijlage aan dit jaarverslag toegevoegd.
Ook in de regio probeert de Historische Vereniging haar steentje bij te dragen. Zo is zij vertegenwoordigd in de Stichting Oude Hollandse Waterlinie die probeert de historische vestingsteden in het gebied van de waterlinie te behouden en te restaureren. Daarnaast bestaan er contacten met onder andere de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, met de Stichting Cultuur Historisch Overleg Krimpenerwaard. Ook ligt er een verzoek van het Streekarchief Midden Holland om voor de Groene Hart Archieven historische artikelen over Schooonhoven te leveren. Kortom als u zich geroepen voelt een bijdrage te leveren aan de geschreven historie van Schoonhoven en de Krimpenerwaard, aarzel dan niet.
De in 2005 gestarte website is een bron van uitwisseling van kennis over Schoonhoven geworden. Wie over Schoonhoven en zijn geschiedenis iets wil weten kan daar zijn informatie halen. Maar het moet meer worden: een forum waar iedere betrokken Schoonhovenaar zijn gedachten over de historie van de stad kwijt kan en in contact kan komen met gelijkgestemde geesten. Er wordt hard aan gewerkt om de website verder uit te breiden en te vervolmaken
Het ledental van de Historische Vereniging is in het afgelopen jaar gestaag gegroeid. Maakten wij in 2006 in het jaarverslag melding van een aantal van rond 250 leden, dit jaar kunnen wij zeggen dat al meer dan 300 inwoners van Schoonhoven lid zijn van de Historische Vereniging. Als wij naar om ons heen liggende plaatsen kijken, kunnen wij hierover wel verheugd, maar niet tevreden zijn. Zo heeft de Historische Vereniging in Stolwijk ruim 500 leden en Giessenburg (3000 inwoners) 600 leden. Ook op dit terrein is dus nog werk aan de winkel. Het aantal leden van de Historische Vereniging is immers ook voor de gemeente een signaal dat de Historische Vereniging een factor is, waar in de stad rekening mee gehouden moet worden. Als we hier met ons allen afspreken dat ieder lid in het komende jaar een nieuw lid aanbrengt, kunnen we over een jaar melden dat de grens van 400 doorbroken is.
Simon Veenman, secretaris
Dick Mentink, voorzitter
Schoonhovense historische publikaties in 2007.
1 Van der Molen, De Schoonhovense stadsrekeningen, eigen uitgave, Schoonhoven, 2007.
2 Kappers, R. Schoonhoven: Oranje en de nationale zilverstad, Programmaboekje Congres Nederlandse Bond van Oranjevereniging, 6 october 2007.
3 Hoeven, L. M. van der. De nederslag op Willem van Asperen te Schoonhoven (1677). Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(2):33-39.
4 Kappers, René. De keurkamers van Schoonhoven, 1705-2003. Waarstonden ze en hoe zagen ze er uit ? Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(4).108-120
5 Kappers, Rene, Een visvormige zilveren reukdoos uit Schoonhoven met 19 merktekens. In: Bergh-Hoogterp, Louise E. van den; Graas, Tim; Rijen, Jean-Pierre van, and Veenhoven-van Borssum Buisman, Machteld, redactie. De Stavelij Jaarboek. Bilthoven: De Zilverclub; 2007; pp. 123-128. ISBN: 978-90-807573-6-3.
6 Lugard jr., Gerh. J. Een schilderscontract met den Antwerpschen meester Crispiaen van den Broecke anno 1570. Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 26-29. Note: Dit artikel is ongewijzigd overgenomen uit: Oud-Holland, 61e jrg (1946) nr.3
7 Van der Molen, H. Het kanon van Olivier van Noort en het carillon van Schoonhoven. Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(2):60-62.
Note: dit artikel is eerder verschenen in Gens Nostra, jrg 44 (1998), p. 132-133
8 Ouweneel, L. P. Corruptie is van alle tijden. Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(1):30.
9 Ouweneel, L.P., Portret van de stadhouder-koning Willem III. Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(2):44-45.
10 Ouweneel, L.P., Wel of geen buitensluis in Schoonhoven ? Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK. 2007; 31(1):9-25.
11 Monumenten van de 20e eeuw. Werkgroep Open Monumenten, Open Monumentendag Schoonhoven, 8 september 2007.
12 Bart Ibelings, De paardenmarkten te Schoonhoven en Haastrecht tot aan het begin van de Opstand, HEK, 2007, 31 (3): 65-73
13 Ouweneel, L.P., De strijd tussen Remonstranten en Contraremonstranten te Schoonhoven. HEK 2007; 31 (3): 78-96