Historische Vereniging Schoonhoven
C.G. Roosweg 18
2871 MC Schoonhoven
Stichting Nationale Zilverdag
Van der Heijdenstraat 57
2871 ZE Schoonhoven
Aan het college van burgemeester en wethouders
der gemeente Schoonhoven.
Schoonhoven , 6 december 2005
Betreft: subsidie inventarisatie zilversmidwerkplaatsen
Geacht college,
Op 27 januari 2004 werd in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum een ‘brainstorm’ gehouden over de toegevoegde waarde van oude goud- en zilversmidwerkplaatsen voor Schoonhoven. Hieraan deden personen van diverse organisaties in Schoonhoven mee. De gemeente was vertegenwoordigd in de persoon van wethouder J. Huizinga.
Op 30 november 2004 organiseerde de Stichting Nationale Zilverdag te Schoonhoven het symposium Goud- en Zilversmidwerkplaatsen: uniek ambachtelijk- en industrieel erfgoed. Een symposium over een bedreigde erfenis. Tijdens dit symposium, dat door ruim 130 personen werd bijgewoond, kwam de uniciteit van de Schoonhovense werkplaatsen opnieuw sterk naar voren en werd alom op het belang van het behoud en de bescherming ervan gewezen.
Begin 2005 trad een nieuw bestuur van de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) aan. Van meet af heeft dit bestuur de hoogste prioriteit gegeven aan behoud en bescherming van bedreigd historisch-cultureel erfgoed in de gemeente. Een eerste actie betrof, met financiële steun van de gemeenten, het behoud en de de restauratie van het zgn. Gouden Hooft dat thans in het GZK-museum is te bewonderen. Een tweede actie betreft de bescherming van goud- en zilversmidswerkplaatsen in Schoonhoven, waarover in de afgelopen maanden tussen de voorzitter van de HVS en wethouder Huizinga enkele keren is gesproken.
Thans kunnen wij u een uitgewerkt ‘Plan voor inventarisering en eerste aanwijzing als gemeentelijk monument’ aanbieden. Dit stuk, waarvan de inhoud voor zichzelf spreekt, treft u bijgaand aan.
Paragraaf 5 van het stuk geeft een overzicht van kosten. Hieruit blijkt dat een aanzienlijk deel ervan door de inzet van deskundige vrijwilligers (‘in pocket’) kan worden gedekt.
Een dergelijk project is echter niet zonder gemeentelijke overheidssteun te realiseren.
Daarom verzoeken wij u, in het algemeen belang van ‘Schoonhoven als Zilverstad’, de benodigde middelen vrij te maken en het voorliggende projectvoorstel te subsidiëren tot een maximum bedrag van 28.000 euro (excl. btw). Zonodig valt te overwegen op korte termijn in ieder geval een subsidie van 4800 euro te verstrekken teneinde de meest noodzakelijke inventarisatie (fase 1) in het voorjaar 2006 te kunnen verrichten. Voor de argumentatie van deze stuksgewijze aanpak verwijzen wij naar paragraaf 5.2. van ons voorstel.
Uiteraard zijn we bereid met u over ons verzoek te spreken.
Hoogachtend,
Historische Vereniging Schoonhoven, Stichting Nationale Zilverdag
prof.mr. D. Mentink,
voorzitter
R. Kappers,
voorzitter
W. Slappendel,
secretaris
L.P. van de Kolk,
secretaris