Hoe is Schoonhoven ontstaan? Waarvan leefden de stadsbewoners door de eeuwen heen? Wat is er nog te zien van de fortificaties van de oude vestingstad? En waaraan dankt de binnenstad zijn unieke stratenpatroon? Is het waar dat de stad ooit de tiende stemhebbende stad van Holland was? Welke rol speelde de kerk? En waarom is Schoonhoven eigenlijk de Zilverstad van Nederland?
Deze en vele andere onderwerpen komen aan bod in de populaire cursus Schoonhovologie van de Historische Vereniging Schoonhoven.
Aanmelden voor januari 2025 is weer mogelijk.
- Ruimtelijke ontwikkeling van de stad Schoonhoven
- Stadsrechten
- Politieke ontwikkelingen (vanaf de republiek tot nu)
- Archeologie
- Militaire geschiedenis van Schoonhoven
- Religieuze historie
- De Grote Kerk: geschiedenis van het gebouw en van de Hervormde Gemeente
- Economie van Schoonhoven
- Schoonhoven Zilverstad
- Stadswandeling
- Excursie naar het Streek Archief Midden Holland in Gouda
- Examen (deelname niet verplicht)
Schoonhovologie wordt afgesloten met een toets en een feestelijke slotbijeenkomst waarbij de geslaagden hun certificaat ontvangen
WANNEER
De volgende cursus start in januari 2025 en loopt door tot in april 2025, steeds op woensdagavond van 19.30-22.00 uur.
Locatie is de Bibliotheek Schoonhoven, Spoorstraat 3a.
KOSTEN
Deelname aan de cursus Schoonhovologie kost €125,-, inclusief een jaarlidmaatschap van de Historische Vereniging Schoonhoven. Leden van de vereniging betalen € 99,-.
AANMELDEN:
Al vele jaren wordt de cursus Schoonhovologie aangeboden, deze basiscursus is door ca. 225 deelnemers gevolgd. Er is nu een vervolg ontwikkeld voor de mensen die Schoonhovologie hebben gevolgd. De naam is ‘Geschiedeniswerkplaatsen Schoonhoven. De naam zegt het al: het is geen cursus maar een plek waar u aan het werk gaat. U leert onder leiding van ervaren docenten/onderzoekers zowel iets over de inhoud als over de manier waarop u onderzoek doet. Er zijn nu twee blokken in voorbereiding die in het najaar aangeboden zullen worden.
- De geschiedeniswerkplaats Monumenten, in ca. drie lessen leert u ‘alles’ over monumenten en bouwstijlen en monumenteigenaren vertellen over hun huis. Daarna gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om meer over een aantal monumenten uit te zoeken. De deelnemers presenteren aan het eind hun bevindingen.
De cursus start eind september 2023, de presentaties zijn eind oktober. - De geschiedeniswerkplaats Genealogie waarin u in ca. drie lessen digitale bronnen voor familieonderzoek leert gebruiken en zelf aan de slag gaat met opdrachten (november). De lessen zullen mede door medewerkers van het streekarchief verzorgd worden.
De geschiedeniswerkplaats Huisonderzoek wordt aan de vorige gekoppeld. In ca. 3 lessen wordt daar een vervolg op gegeven want je wilt niet alleen weten wie je voorouders waren, maar ook waar ze woonden. Hoe kan je de bewoningsgeschiedenis van een huis ontrafelen? Hoe gebruik je de historische gegevens uit het kaders? Hoe koppel je de genealogische gegevens aan die van de huizen? (november-december 2023). Ook deze lessen zullen mede door medewerkers van het streekarchief verzorgd worden.
Ook bij dit dubbele blok krijgen de deelnemers een opdracht die zij aan het eind aan elkaar presenteren. Deze twee blokken worden in november en december 2023 aangeboden, de afsluiting zal in januari 2024 plaatsvinden.
De werkplaatsen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die de basiscursus Schoonhovologie hebben gevolgd. Als je nu al weet dat je interesse hebt, geef dat dan door via schoonhovologie@historischevernigingschoonhoven.nl
Opgave ook via schoonhovologie@historischevernigingschoonhoven.nl
CONTACT