Sinds het jaar 2000 wordt de Jan van Beaumontpenning toegekend aan personen of organisaties die zich onderscheiden voor historisch werk en onderzoek betreffende Schoonhoven.
2020 – dhr. Ad de Vaal »
2018 – dhr. Ben Peltenburg »
2016 – drs. Bart Ibelings »
2015 – dhr. Hans Fokker »
2014 – dhr. René Kappers »
2012 – dhr. Piet Niestadt »
2011 – mw. drs. Titia Hooijkaas-van Leeuwen »
2010 – dhr. Leen Ouweneel »
2009 – dhr. Hennie Verhoef »
2008 – het Bestuur van de Stichting Behoud Watertoren »
2007 – dhr. Fred H.J. van Aesch † »
2006 – dhr. Bert van den Boogert, architect »
2005 – dhr. Jan Verhoeven † »
2004 – dhr. Hans van der Molen † »
2003 – prof. dr. ir. J.C.Visser † »
2002 – de Archeologische Werkgroep Schoonhoven »
2001 – dhr. Henk Rikkoert »
2000 – dhr. Cock van Holten »
Beschermvrouwen en – heren:
2000-2005 – mw. drs. Dorothé W.Wassenberg-Welp, (†) burgemeester van Schoonhoven.
2006-2010 – dhr. Dick de Cloe, wnd. burgemeester van Schoonhoven.
2011-2014 – dhr. André F. Bonthuis, wnd. burgemeester van Schoonhoven.
2014-2016 – mr. Tjerk Bruinsma, wnd. burgemeester van Krimpenerwaard.
2016-2017 – mr. Roel Cazemier, burgemeester van Krimpenerwaard.
2017-heden – dhr. Dick de Cloe, oud- wnd. burgemeester van Schoonhoven.
2020 – De heer Ad de Vaal
Voor zijn buitengewone en jarenlange inspanningen om de Schoonhovense historie voor een breed publiek en op verschillende manieren toegankelijk te maken. Hij was vanaf het begin in 2010 een drijvende kracht achter de cursus Schoonhovologie en gaf daarin ook zelf les. Hij verzorgde veelvuldig lezingen gebaseerd op grondig eigen onderzoek. Hij is voorzitter van de stichting stadswandelingen en is zelf ook stadsgids. Hij gaf veelvuldig gastlessen op scholen en geeft op verzoek zelfs persoonlijke uitleg op locatie.
Daarnaast is zijn inbreng bij de organisatie van tentoonstellingen, publicaties, bestuurswerk en andere activiteiten van de Historische Vereniging Schoonhoven altijd van grote waarde gebleken. Hij is erg muzikaal en een verdienstelijk graficus. Daarmee weet hij dan ook vaak op creatieve wijze te verrassen.
2018 – De heer Ben Peltenburg
De heer Ben Peltenburg is al sinds 1984 actief binnen de Archeologische Werkgroep Schoonhoven, de laatste jaren als voorzitter. Hij heeft een essentiële rol gespeeld bij de begeleiding en vastlegging van archeologische opgravingen in Schoonhoven. Daarnaast zet dhr. Peltenburg zich breed in voor het behoud van Schoonhovens cultureel erfgoed, bijvoorbeeld middels advies en inhoudelijke bijdragen aan gemeentelijk erfgoedbeleid . Met veel passie neemt hij het op voor het erfgoed als andere belangen dreigen te prevaleren. Als waardering voor alle werkzaamheden die hij al gedaan heeft, als aanmoediging om nog vele jaren zo door te gaan en als voorbeeld voor een nieuwe generatie.
Uitreiking: 7 september 2018
Door: Dick de Cloe
2016 – drs. Bart Ibelings
Voor zijn werk als middeleeuws historicus, onderzoek naar en publiceren van de historie van Schoonhoven vóór 1581. Hij trad daarnaast op als adviseur bij de onderzoeken naar de stadsrechten van Schoonhoven. De kwaliteit van die onderzoeken en de publikaties kwamen hierdoor op historisch professioneel niveau. Tevens is zijn onderscheiding bedoeld als aanmoediging voor het aanstaande project met de werktitel ‘de Ridderlijke Duitsche Orde te Schoonhoven’. Het gaat hier om ontsluiting van de vroegste (kerkelijke) geschiedenis van de stad van circa 1300 tot 1581, een onontgonnen terrein in het archief van de RDO.
2015 – dhr. Hans Fokker
Voor zijn inzet voor het behoud van de (Schoonhovense) gemeentelijke ‘collectie van der Kop’, een historisch waardevolle schilderijencollectie van de schilders Han en Ad van der Kop. Hans Fokker heeft gezorgd voor inventarisatie, digitale ontsluiting, waardering door taxatie, sanering en conservering van de collectie. De voor de collectie ingerichte website maakt de collectie laagdrempelig en breed toegankelijk.
2014 – dhr. René Kappers
Het onderzoek naar, en publicaties over de geschiedenis van Schoonhoven als Zilverstad en over de stadsrechten van Schoonhoven. Inzet als bestuurder van ‘organisaties met een historische signatuur’: Nationaal Zilverstad symposium, Goud- en Zilversmidsgilde St. Eloy. Nationale Zilverdag, HEK Historisch tijdschrift voor de Krimpenerwaard, Historische Vereniging Schoonhoven.
2012 – dhr. Piet Niestadt.
Zijn initiatief tot, en zijn sturing bij de uitvoering van ‘Het Leven in Schoonhoven’. De twaalf themanummers van dit tijdschrift heeft de recente geschiedenis van Schoonhoven (1850-2000) op een laagdrempelige wijze toegankelijk gemaakt voor een groot deel van de Schoonhovenaren. Van elk nummer werden steeds circa 1000 exemplaren verkocht. Het aantal lezers per nummer mag daarmee wel geschat worden op circa 2000.
2011 – mw. drs. Titia Hooijkaas-van Leeuwen.
Haar omvangrijke onderzoek naar de geschiedenis van de Zilverfabriek H.Hooijkaas en het publiceren daarvan onder de titel “Hooijkaas. Schoonhovens zilver in ambacht en serie, 1874-2008”. Het bijeenbrengen en determineren van een relevante collectie ‘Hooijkaaszilver’, fysiek en in beelden. Het samenstellen en inrichten van de gelijknamige
tentoonstelling in de periode 26 februari tot 5 juni 2011.
2010 – dhr. Leen Ouweneel.
Zijn bijdrage aan de organisatie van de beoefening van geschiedenis in Schoonhoven door zijn bestuursfuncties, o.m. in de Historische Vereniging Schoonhoven, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, als initiatiefnemer voor de Stichting Behoud Watertoren en voor de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Zijn bijdragen aan de Cliëntenraad
van het Streekarchief Hollands-Midden en aan het Historisch Ontmoetingspunt, HOP, alsmede zijn vele historische publicaties gebaseerd op eigen primair bronnen onderzoek.
2009 – dhr. Hennie Verhoef.
Het toegankelijk maken van de oudste archiefstukken van Schoonhoven door transcriptie en publicatie van de oudste charters van de stad en van de ‘Blooise Rekeningen’. Verder is het werk van de heer Verhoef op archeologisch gebied de afgelopen 25 jaar voor de stad van grote betekenis geweest.
2008 – het Bestuur van de Stichting Behoud Watertoren.
De heren Ouweneel, T. Rikkoert, Verhoeven en Hageman voor het verwerven van de Schoonhovense watertoren, het restaureren, beheren en exploiteren daarvan met een zilverbestemming. Het verantwoord afstoten aan de Vereniging Hendrick de Keijzer met behoud van de zilverbestemming.
2007 – dhr. Fred H.J. van Aesch.
Zijn bijdrage aan het bewaren van de geschiedenis Schoonhoven door het oprichten van het tijdschrift de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, HEK en zijn rol als auteur, voorzitter van de redactie en bestuurslid van de stichting HEK.
2006 – dhr. Bert van den Boogert, architect.
Zijn belangrijke bijdrage aan het aanzien van de historische stad Schoonhoven. In zijn oeuvre als architect heeft hij voor 48 panden in de binnenstad van Schoonhoven een harmonieus voortbestaan gecreëerd. Als hoofdauteur van het boek ‘Monumenten van Schoonhoven’ heeft hij een cultuurhistorisch standaardwerk voor Schoonhoven geschapen.
2005 – dhr. Jan Verhoeven.
Het behoud van historische markante punten van de Zilverstad: onder meer de
“Goudsmidstoren” alias Bartholomeustoren, de stadsmuur, de visbanken, het “Melkgat”, etc. waarbij hij een waardevolle omvangrijke collectie eigenhandige tekeningen en documentatie heeft aangelegd.
2004 – dhr. Hans van der Molen.
Regesten en indices van Schoonhovense archivalia alsmede meer dan vijfentwintig artikelen over Schoonhoven en tevens zijn boek “Ordentelyck, Stil ende Manierlyck” over het weeshuis van Schoonhoven met daarin de eerste vermelding van de 18e eeuwse Gildekeurkamer van de goud- en zilversmeden.
2003 – prof. dr. ir. J.C.Visser.
Zijn dissertatie “Schoonhoven. De ruimtelijke ontwikkeling van een kleine stad in het rivierengebied gedurende de Middeleeuwen”, welk boek als standaardwerk voor de geschiedenis van Schoonhoven geldt.
2002 – de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.
Archeologisch onderzoek in Schoonhoven met adequate verslaglegging en rapportage in de afgelopen 25 jaar. Het recente project ‘Van Melkgat tot Gapenburg’ is daarbij gelet op de duur en omvang van bijzondere betekenis.
2001 – dhr. Henk Rikkoert.
Het bijeenbrengen en ontsluiten van een verzameling Schoonhovens zilver van ca. 1600 tot 2000 alsmede het laagdrempelig toegankelijk maken daarvan in een particulier Schoonhovens museum.
2000 – dhr. Cock van Holten.
Het bijeenbrengen van Schoonhovense afbeeldingen en het determineren van tijdstip, locatie, gebeurtenis en personen op de afbeelding. Het geheel vormt een uniek en belangrijk 20e eeuws tijdsdocument.