30 oktober – De Ridderlijke Duitsche Orde in Schoonhoven

Op dinsdag 30 oktober – Bart Ibelings – De Duitse orde in Schoonhoven 1395-1578: het begin en einde. 

Van pastoor Gerard van Vliederhoven (1396) tot pastoor/predikant Pieter Jansz. Uijtenbogaert (1566-’75): moderne devotie en calvinisme.

De succesvolle tentoonstelling over de Ridderlijke Duitse Orde, die momenteel te zien is in de Hoge Vierschaar in Schoonhoven, werd pas mogelijk door uitgebreid historisch onderzoek. Naast een aantal Schoonhovense ‘vrije-tijds-onderzoekers’ deed middeleeuws historicus Bart Ibelings onderzoek naar de Orde in hun archief te Utrecht. Met name de zeer late vestiging van de Orde in Schoonhoven trok zijn aandacht. Ibelings verdiepte zich niet alleen in de vraag ‘wanneer’, maar speciaal in de vraag ‘waarom kwam de Orde toen naar Schoonhoven?’. Voor de pauze gaat Bart in op deze vragen.

Het einde van het Orde-bestaan in Schoonhoven wordt meestal kortweg afgedaan met als oorzaak ‘de Reformatie’. Maar was er niet meer aan de hand? Werd de vestiging Schoonhoven betrokken in een groter verband? Na de pauze staat het einde van de Duitse Orde in Schoonhoven centraal in de lezing van Ibelings.

Bart Ibelings (1960) is middeleeuws historicus. Hij studeerde aan de VU in Amsterdam. In het algemeen onderzoekt en publiceert Bart over de economie in het laat-middeleeuwse Holland, en met name over Gouda en Schoonhoven en recenter over de heerlijkheid Wittem in Zuid-Limburg. Hij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag en schreef mee aan de stadsgeschiedenissen van Gouda en van Den Haag en deed onderzoek voor die van Delft. Ook verscheen van zijn hand een hoofdstuk in het recent verschenen boek  ‘Geschiedenis van het bestuur van de Schoonhoven’. Hij was adviseur bij de tentoonstellingsgids voor de lopende Duitse Orde tentoonstelling in de Hoge Vierschaar in het stadhuis van Schoonhoven.

Leden en belangstellenden zijn dinsdag 30 oktober van harte welkom om 20.00 uur bij BOVEN Springer, Opweg 2A te Schoonhoven. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Op dinsdag 27 november – de naam van de inleider en het onderwerp zijn nog niet bekend, maar reserveer de datum vast!

Op dinsdag 18 december – Willem Scholten – Onderzoek naar de loop van de Lopikerwetering
Uitgaande van de Zevender en de Enge IJssel is in en voor de 11e eeuw de Lopikerwetering aangelegd. Later heeft men de loop van het riviertje veranderd. De Lopikerwetering is als waterweg naar Utrecht voor het ontstaan en floreren van Schoonhoven uiterst belangrijk geweest. Wim Scholten, vrije-tijds historisch onderzoeker uit Lopik, onderzocht een aantal van de ingrepen in de loop van de Lopikerwetering. Een nieuw licht op een eeuwenoude ‘Lopik-Jaarsveld’s’ watergang met haar monding in Schoonhoven.

Laatst verschenen Nieuwsbrief
Laatst verschenen Scoenhove

Agenda / Lezingen

Categorieën
Archieven