29 oktober – (livestream) Schoonhovense tabakspijpenmakers

Schoonhovense tabakspijpenmakers (Online te volgen middels livestream)

Donderdagavond 29 oktober 2020 zal Ewout Korpershoek een lezing houden voor de Historische Vereniging Schoonhoven in het Arto theater over de Schoonhovense tabakspijpenmakers Het door hem uitgegeven boek over dit onderwerp zal dan voor het eerst gepresenteerd en besproken worden.

De publicatie is tot stand gekomen na een uitgebreid archief onderzoek en plaatst de historie van dit voor Schoonhoven zo belangrijke ambacht in de 17e, 18e en ook 19e eeuw in een geheel nieuw licht. In het ruim 400 pagina’s tellende boek komen ruim 120 Schoonhovense pijpenmakers en hun producten in detail aan bod. De helft van deze pijpenmakers (en pottenbakkers) was tot op heden onbekend.
Het boek bevat daarnaast ook enkele hoofdstukken algemene informatie over Schoonhoven, de introductie van tabak en pijproken in ons land, en o.a. een uitgebreide beschrijving hoe kleipijpen gemaakt werden. Er wordt een tijdsbeeld geschilderd van de ruim 120 Schoonhovenaren en hun gezinnen die zich met dit ambacht bezig hielden, waarin unieke nieuwe informatie wordt gepresenteerd.
Naast transcripties van een aantal relevante archiefdocumenten bevat het boek ook 24 uitgewerkte stambomen van Schoonhovense pijpenmakers families in de 17e en 18e eeuw.

Tot 25 september 2020 kan de uitgave voor een gereduceerde prijs besteld worden. Levering vanaf 29 oktober 2020. Via onderstaande link vind u de benodigde gegevens.

Website :
https://schoonhovenpijpenmakers.jimdofree.com/