Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven
Agenda eerste helft 2019
Historische filmochtenden
14 februari, 14 maart, 11 april en 9 mei
Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving.
De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis, u kunt zo binnen lopen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
4 feb: Impressie van Kapitein Kok in 2000 en de laatste Lekboot in 1948 40 minuten
14 maart: Aan de hand van een wandeling door de stad komen we meer te weten over de geschiedenis, de bereikbaarheid, de politiek en vele bezienswaardigheden 40 minuten
11 april: de historisch vaarwegen in Zuid-Holland, haar gebruikers, kunstwerken als bruggen, sluizen en historische schepen en nog veel meer. 90 minuten
9 mei: Een film van Wilma met beelden van de stad en zijn bewoners, doorsneden met oude beelden, kaarten en plattegronden van de stad. 65 minuten
Lezingen
Di 19 februari | 19:00 uur – 20:30 uur
Lezing Klooster Sint Michiel op de Hem
Duo-presentatie van Schoonhovenaar Age van Dijk en Middeleeuwse handschriftenspecialist Jan Willem Klein over Klooster Sint Michiel op de Hem. Age pluisde aan de hand van historische kaarten uit, op welk perceel van de vroegere landerijen zijn huidige woning aan de Zernikelaan staat. Na grondige bestudering en vergelijking van allerlei kaarten werd het betreffende perceel gevonden.
Het oorspronkelijke kaartenboekje waarop de uitgave van de HEK was gebaseerd, bevindt zich in het Gemeentearchief van Gorinchem. De archivaris was destijds bereid om alle kaarten te scannen. “Eerst komt Age’s beschrijving van het klooster aan de hand van beeldmateriaal aan bod en zullen de kaarten van de verschillende percelen worden geprojecteerd in het huidige landschap. Daarna zal Jan Willem dieper ingaan op de boekproductie door het klooster.
Activiteiten
Zaterdag 4 mei
Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet
Op zaterdag 4 mei zal voor het eerst Open Joodse Huizen georganiseerd worden in Schoonhoven. Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige samenkomsten op plekken waar voor of tijdens de oorlog Joodse Schoonhovenaren woonden. Op locatie worden verhalen over hun vooroorlogse levens en dagelijkse belevenissen verteld en ook verhalen over vervolging, onderduik, deportatie en terugkeer. Parallel aan de Joodse Huizen zijn de ‘Huizen van verzet’, waarin grote en kleine verzetsdaden door burgers centraal staan.
De bibliotheek is de hele dag informatiepunt, vanwaar uit u kunt vertrekken. In de HOPvitrines kunt u de bijbehorende tentoonstelling te bezichtigen.
Tentoonstellingen
Klooster de Hem
februari-maart
Van 1396 tot 1527 stond ten westen van Schoonhoven in het buurtschap de Hem, het klooster Sint Michiel op de Hem. Met beeldmateriaal en andere bronnen geeft de expositie een beeld van dit klooster. Meer weten over de geschiedenis en ligging van dit klooster? Bezoek dan de duo-lezing op dinsdagavond 19 februari.
Joods leven in Schoonhoven
april-mei
Begeleidende expositie bij Open Joodse Huizen op 4 mei over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Speciale aandacht is er voor (geboren) Joodse Schoonhovenaren en hun lotgevallen, maar ook daden van verzet. Met medewerking van het Atelier voor Vrede en Vrijheid (voormalig Verzetsmuseum Zuid-Holland).
Cursus Schoonhovologie
Dit voorjaar organiseert de HVS voor de negende keer de inmiddels beroemde cursus Schoonhovologie. Dankzij de cursus lopen er al 160 Schoonhovologen rond in onze stad. Dat houdt in dat zij van meer dan een gemiddelde inwoner weten over de historie van allerlei aspecten van het stadsleven in Schoonhoven.